lauantai 7.8.2020 Lahja

Lapinlahden ja Varpaisjärven paikallislehti

Vähän yli satasen

Lapinlahden kunnan valtuustolla on käsittelyssään ensi viikolla historiallinen talousarvio. Kulujen euromääräinen lasku on jo sinänsä hieno saavutus. Ylijäämäisen budjetin laatiminen on toinen sellainen.
Molempia näistä kahdesta voisi helposti järkyttää muutosesityksillä valtuustossa. Toista helpostikin, toista vähän vaikeammin. Käytännössä molemmista haetaan ”nollatulosta”. Oikealla etumerkillä on vaan tähän tilanteeseen sopiva positiivinen vaikutus. Se on signaali siitä, että tehdyllä työllä on vaikutusta ja vaikeudet voivat olla ratkaistavissa omin toimin.
Elinvoimaisuuden vahvistaminen on kunnan tärkeä tehtävä tulevaisuudessakin. Verotulopohjaa on pakko vahvistaa ja samalla käydä taistoon merkittävästi kasvanutta työttömyyttä vastaan. Kunta on perinteisesti yrittäjäystävällisessä maineessa. Viimeisen vuoden aikana on saatu uusia kasvuyrityksiä uusille aloille. Siinäkin määrätietoinen työ tuo tulosta.
Ylijäämä 108 euroa on hyvin konkreetisesti ymmärrettävä summa. Konkretian puute on varmasti yksi kuntatalouden suurimmista vitsauksista. Kun talouden tervehdyttämisen myötä on perattu organisaatio läpi, niin kymmenet miljoonatkin palastuvat tuhansiksi, kymmeniksi tuhansiksi ja sadoiksi tuhansiksi euroiksi – siis ihan ymmärrettävään muotoon. Tämä möhkälemäisyys on vaivana myös kuntayhtymissä, mikä tekee niistä hallitsemattomia kokonaisuuksia, ei kenenkään omia.

Jätä kommentti

*