SM-Ringette: Say Cheesessä oltiin jo valmiit lyömään hanskat tiskiin

Say Cheese lähtee ringeten SM-sarjaan pienellä, mutta äärettömän kovalla iskuryhmällä. – Hiki tulee varmasti kaikille, pelaajavalmentaja Marjukka Virta lupaa. Janne Taskinen

Janne Taskinen

Lapinlahden Luistin-89:n Say Cheese ringettejoukkueen päävalmentaja Marjukka Virta ei löydä sanoja sille, mitä kesän aikana tapahtui.

Say Cheesessä oltiin jo valmiit lyömään hanskat tiskiin SM-sarjapaikan suhteen, kunnes alkoi tapahtumien vyöry, jonka myötä seura nousi pohjamudasta takaisin Suomen mestaruuden tavoittelijoiden eturivistöön.

Kaiken liikkeelle panevana voimana oli Nea Tervalan ansiokas managerointityö, joka johti Hyvinkää Ringeten tehopelaajan Niina Piiroisen yllättävään hankintaan Lapinlahdelle.

– Sen jälkeen Anne ja Mari Pohjola saivat minut vakuuttuneeksi joukkueen menestymismahdollisuudesta ja lupauduin heidän pyynnöstä lähtemään vielä yhden kauden ajaksi remmiin mukaan. Päätös ei ollut helppo. Mieltä askarrutti se, kuinka voin pelata seurajoukkueessa samaan aikaan maajoukkuetta valmentaen, Virta muistelee pelaajauransa lopettamisen perumista.

Vielä yhden kerran yhdessä. Se on teemana ja taustavoimana, kun Say Cheese aloittaa lauantaina kello 15 kotihallissa seurahistorian yhdeksännen Suomen mestaruuden metsästämisen kotiottelussa Lahti Ringetteä vastaan.

Kulta oli jo viime keväänä tuloillaan, mutta pudotuspelit jäivät silloin pelaamatta koronaviruspandemian suljettua jäähallit.

Mieltä askarrutti se, kuinka voin pelata seurajoukkueessa samaan aikaan maajoukkuetta valmentaen.

Say Cheese on laittanut tavoitteen saavuttamiseksi kaiken peliin. Virran paluun ja Piiroisen siirron sekä Anne Pohjolan ja Laura Kyllösen jatkosopimusten myötä joukkue pystyy heittämään jäälle sellaisen hyökkäyskaluston, jonka edessä vastustajan maaliverkon pitäisi revetä.

Nelikosta löytyi viime kaudella tulivoimaa 515 (242+273) tehopisteen edestä.

Virta odottaa kahdeksan joukkueen SM-sarjasta ennätysmäisen tasaista, sillä kärkitiimien voimasuhteet ovat säilyneet lähes ennallaan.

Suomen mestaruutta puolustava Nokian Urheilijoiden Miranda Välisaari on lopettanut pelaajauransa, mutta muuten joukkue on entisessä iskussa.

Maija Väyrysen riveissään pitäneen Kiekko-Espoon uutena vahvistuksena on Say Cheese-pelaaja Katariina Kurikko. Mitalisuosikeistä Susanna Tapanin johtama RNK Flyers on paperilla viime kautta vahvempi.

Haastajista nousijajoukkue Blue Rings on vahvistunut Hyvinkää Ringetestä tulleilla  maajoukkuepelaajilla Elina Tahvanaisella, Minna Ojapalolla ja Pauliina Auvisella.

Helsinki Ringette on haalinut joukkoihinsa nuorten maajoukkuepelaajia. Lahti Ringette ja toinen nousijajoukkue Tampereen Ilves ovat nekin yllätysvalmiita yhdistelmiä.

Say Cheese lähtee kultajahtiin erittäin kapealla rosterilla, kun käytettävissä on pelipaikkakunnista riippuen 9-13 kenttäpelaajaa ja kaksi maalivahtia. Kokoonpanosta on poissa alkukaudesta Nea Tervala alavartalovamman takia. Amanda Harju odottaa perheenlisäystä ja palaa jäälle vasta ensi vuoden puolella.

– Kahdella tasavahvalla kentällisellä rooleja vaihdellen ja rengasta nopeasti liikuttaen yritetään tulosta tehdä. Halutaan olla luisteluvoimainen ja vauhdilla viivojen yli menevä yhdistelmä. Kaksi hyvää maalivahtia ovat puolustuksen lukkona, Virta tiivistää taktiikan.

Niina Piiroinen viihtyy hyvin Lapinlahdella

Say Cheesen uusi huippuvahvistus Niina Piiroinen odottaa innolla kauden alkamista.

– Olen ihan otettu siitä, että pääsen pelaamaan huippujoukkueeseen. Tavoitteena on Suomen mestaruuden voittaminen ja oman pelaajauran eteenpäin vieminen, Piiroinen kertoo.

Toisena lajinaan jääkiekkoa Lahden harrasteporukoissa pelaavalla Piiroisella on palkintokaapissa nuorten SM-kultaa ja SM-hopeaa, mutta aikuisten mitalit vielä puuttuvat. Haaveissa siintää edustuspaikka naisten maajoukkueessa.

– Kahdesti olen ollut jo leirityksessä mukana, mutta MM-kisaedustukset vielä puuttuvat. Uskon Lapinlahden olevan paras paikka, missä voin nostaa tasoani. Täällä on huippuvalmennus ja ketjukavereina lajin todelliset tähtipelaajat.

Say Cheese

Kausi 2020-2021:

Maalivahdit: Sini Mäkelä ja Tiina Tenhunen.

Hyökkääjät: Anne Pohjola, Marjukka Virta, Laura Kyllönen, Niina Piiroinen, Minka Levander, Nea Tervala, Henna Kohvakka ja Kiia Levander.

Puolustajat: Maiju Ruotsalainen, Mari Pohjola, Tiina Hyvönen ja Anne Tuovinen.

Valmentajat: Marjukka Virta ja Jouni Levander.