Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat 6.8. | Juusto ja viini ovat yhdessä enemmän

Lapinlahden Juusto- ja Viinijuhlien 20-metrinen juustopöytä odottaa taas herkuttelijoita. Tarjolla on makuelämyksiä moneen makuun. Sanotaan, että juusto saa viinin laulamaan. Mutta nuotissa pysyminen edellyttää, että juustolle valitaan oikea viini. Viineistä löytyy vaihtoehtoja alkoholittomista viineistä makeaan jälkiruokaviiniin. Onko sinulle käynyt niin, että olet ottanut lautasen täyteen juustoja ja miettinyt pöydässä, mikä on mikin juusto ja minkä viinin kanssa maistaa? Maista viiniä ennen juustojen maistamista, koska viinin maku muuttuu erilaisia juustoja maistellessa. Pääset viinin osalta alkuun ”puhtaalta pöydältä” eli viinin mausta. Juustojen kanssa tarjottavien lisukkeiden tarkoitus on tuoda esille ja täydentää juustojen omaa makua. Muista puhdistaa suu välillä leivällä, vedellä tai kurkkupaloilla.

Maistelu kannattaa aloittaa miedoimmasta juustosta edeten voimakkaampiin juustoihin – eli nuoremmista juustoista pidempään kypsytettyihin. Viineissä edetään kuohuviinistä valkoviineihin ja punaviineistä makeampiin viineihin. Kun valitset juustolle juomaa, huomioi juuston voimakkuus, aromien runsaus, rasvaisuus, suolaisuus sekä happamuus. Unohtamatta maistella juustoja ja viinejä ennakkoluulottomasti ristikkäin. Miten käy sille halutulle juuston ja viinin tasapainolle? Samanasteisen täyteläisyyden periaate on yhdistämisen selkeä suuntaviiva. Löytyykö yllätyksiä? On syytä muistaa, että oma suu määrittelee, onko juusto, viini tai niiden yhdistelmä hyvää. Siihen ei voi toinen vaikuttaa.

Miedot, kypsyttämättömät nuoremmat juustot kaipaavat parikseen kuivia ja raikkaita valkoviinejä. Täyteläinen tai erittäin täyteläinen punaviini, myös väkevöity viini sopii hyvin aromikkaan, kovan ja pitkään kypsytetyn juuston seuraan. Viinin tanniinit taittavat juuston rasvaisuutta ja toisaalta hedelmäisyys toimii vastaparina juuston suolaisuudelle. Lisäksi viinin kypsät aromit seurustelevat kypsytetyn juuston ominaisuuksien kanssa. Juustossa saa olla runsaasti aromikkuutta, muuten viini peittää juuston maun.

Kevyt ja keskitäyteläinen sekä hapokas punaviini viihtyy hieman kevyempien juustojen parina. Niiden kanssa käyvät myös puolikovat, mutta varsin rasvaiset juustot. Siltaa voi hakea myös juuston ja juoman samankaltaisista makumaailmoista (happamuus - aromit) tai vastakohdista (makeus -suolaisuus), pähkinäisyydestä, mausteisuudesta.

Kaikista voimakkaimmat juustot kuitenkin jyräävät punaviinin – juuston pistävyys, sinihomeisuus, äärimmäinen suolaisuus. Viinin runsas aromi ja jäännössokeri (makeus) helpottavat juuston ja viinin yhdistämistä. Makean viinin ja suolaisen juuston yhdistelmä todistaa, että vastaparit voivat muodostaa liiton. Mausteisen aromikas, kenties puolikuiva valkoviini toimii kittipintaisten juustojen parina. Puolimakeat valkoviinit ovat varsin yleispäteviä juustoviinejä. Pehmeiden ja tuorearomisten juustojen sekä punaviinin yhdistelmästä voi tulla metallisen makuinen.

Hapokkuus, hedelmäisyys ja tuoreus ovat ominaisuuksia, jotka yhdistävät sekä kuivaa valkoviiniä, että sen tyypillisiä juustokumppaneita. Joidenkin juustojen runsas suolaisuus on suuri haaste kuiville viinelle. Hapokas ja riittävän aromikas valkoviini taittaa juuston rasvaisuuden ja hapokkuuden. Toisaalta tuoreen viinin hedelmäisyys tasapainottaa juuston suolaisuutta. Kypsäarominen, pehmeä ja tammikypsytyksen ansiosta aavistuksen pähkinäinen valkoviini toimii kovan ja kypsän juuston kanssa (mietoja).

Laadukas kuohuviini runsaan rakenteensa ja raikastavien happojensa ansiosta yllättää monipuolisuudellaan. Kuohuviinin yhdistäminen juustoihin muistuttaa valkoviinin ja juuston liittoa. Kuohuviini on kuitenkin valkoviiniäkin monipuolisempi juustoviini, sillä kuplat antavat siihen enemmän rakennetta ja runsautta. Hapokkuus ja kuplien yhdistelmä huuhtelee suun seuraavalle makupalalle. Kuohuviini toimii siksi myös voimakkaampien makujen sekä runsaamman rasvaisuuden kanssa. Kuohuviini sopiikin paitsi pehmeille ja tuoreille juustoille myös kovien ja kypsien juustojen seuraan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat