Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlat 6.8. | ”Tunnen olevani kokonainen, kun esitän diskomusaa” – nyyhkyiskelmä ei ole Einin juttu

Popmuusikon ura jää usein tähdenlennoksi, tai ainakin tasaisesta ja vuodesta toiseen jatkuvasta suosiota ilman aallonpohjaa pääsee harva alalla nauttimaan. Neljässäkymmenessä vuodessa moni nimi tippuu kyydistä pois.

1970-luvun lopusta, 17 vuoden iästä asti artistina toiminut Eini kuitenkin tietää olevansa onnekas poikkeus.

– Käyräni on ollut tasainen: ei ole ollut syviä laskuja eikä valtavia nousujakaan. Olen koko ajan keikkaillut ja ollut yleisön parissa. Välillä on ollut hiljaisempia vuosia, mutta töitä olen tehnyt koko ajan, Eini kertoo.

Eini saapuu pääesiintyjäksi Lapinlahden Juusto- ja viinijuhlille lauantaina 6. elokuuta. Lisää juhlien ohjelmasta voi lukea tapahtuman verkkosivuilta tai teemalehdestä.

Diskokuningattarena tunnettu 61-vuotias laulaja ei ole urallaan koskaan kokenut aallonpohjaa. Vuosien varrella hän on levyttänyt muun muassa hitit Kesä ja yö, Haloo hela Finland sekä Yes sir, alkaa polttaa. Viime vuosien tuotoksia ovat esimerkiksi Draamaa ja Pimeän jälkeen.

– Mikään ei ole tullut helpolla vaan kovalla työllä. Saa tehdä koko ajan uutta musiikkia ja töitä. Ne edesauttavat sitä, että pysyy alalla.

Eini jakaa uransa kahteen osaan.

– Koko 80-luku ja 90-luku menivät opetellessa. Sitten aloin päästä kiinni tähän. Ekat 20 vuotta olivat oppimisen vuosia, toiset 20 olen nauttinut tekemisestä.

Uransa alkupuolen ajan Eini tutustui ääneensä ja opetteli pitämään puoliaan musiikkibisneksessä, sanomaan ei.

– Sut voidaan tuoda nuorena alalle framille ja sitten olet listan kärjessä, mutta työ alkaa vasta siitä. Että kehität itseäsi, olet vastaanottavainen ja oppimishaluinen – silloin se ura voi jatkua, Eini tietää.

Mulla ei ole nyyhkytarinoita, ennemmin keikoillani nauretaan.

1980-luvun puoleenväliin asti Eini teki käännösiskelmiä. Sen jälkeen tuli iskelmää ja ”tavallista tanssimusaa”, kunnes lopulta 1990-luvun lopulla hän palasi diskopopin äärelle. Sieltä hän myös aloitti uransa.

– Siitä mä sytyn. Tunnen olevani kokonainen nainen, kun esitän sellaista musaa. Se tulee sisältä, se on verenkierrossa. Kun palasin 2000-luvulla esittämään hittejäni, tunsin, että olen täysin minä. Kimallan diskovalojen ja -pallojen loisteessa, Eini naurahtaa.

Lapinlahden juusto- ja viinijuhlille Eini lupaa tuovansa vauhdikkaan sillisalaatin, jossa on yleisölle tuttuja biisejä.

– Aivan ilo tulla! Olen Savon alueella keikkaillut ja pitänyt paljon ihmisistä siellä, uskon, että juhlat ovat leppoisat ja rennot. Olen aikoinani käynyt Honkaharjulla esiintymässä.

Hän kuvailee musiikkiaan tarttuvaksi ja iloa levittäväksi.

– Mulla ei ole nyyhkytarinoita, ennemmin keikoillani nauretaan!

Einin mukaan hänen diskomusiikissaan on rouheita pop- ja rock-vaikutteita, mitkä pääsevät erityisesti valloilleen livekeikoilla.

– Olen saanutkin palautetta eräältä kuuntelijalta, että hän ei ikinä tanssi keikoilla, mutta huomaakin huutavansa ja eläytyvänsä minun keikoillani.

Eini toivoo keikkansa tarjoavan mahdollisuuden arjen unohtamiseen ja hetkessä läsnä olemiseen.

– Ilon ja riemun sanomaa, hyvää oloa ja välittämistä: sellaista haluan tuoda sinäkin iltana.

Sytyn aina, kun tulen lavalle ja otan mikrofonin käteen.

Ennen kaikkea live-esiintymisestä ja yleisön kohtaamisesta Eini nauttiikin. Iän myötä hän kertoo arvostavansa myös studiotyötä enemmän kuin nuorena artistina, joka halusi koko ajan keikkailla.

Mutta lavoilla saa niittää vuosikausien studiotyön hedelmää.

– Sytyn aina, kun tulen lavalle ja otan mikrofonin käteen. Kun yleisö on valmiina, se on heti voitto. Sitten on tilanteita, että yleisö ei olekaan lämmin ja joutuu tekemään töitä. Sellaisen puolelleen voittaminen on mahtavaa, Eini sanoo.

Hän pitää monenlaisista yleisöistä eikä rajaa esiintymisiään tietyille ikäryhmille. Yhdeksi muttei ainoaksi suosikkiyleisökseen hän mainitsee nuoret aikuiset.

– Nuoret aikuiset ovat ennakkoluulottomia, heidän parissaan on kiva tehdä töitä ja nautin siitä suunnattomasti. Mutta ihan kaikessa tärkeintä on vastakaiku.

Viihdelehdet ovat tituleeranneet Einiä ikinuoreksi kuusikymppiseksi.

– Olen hyvässä kondiksessa, pidän kunnostani huolta ja syön terveellisesti. Ennen kaikkia liikunta on semmoinen asia, jonka kautta hengitän. Tulin juuri salilta.

Eini kertoo olevansa ikinuori, joka ei hävitä innostunutta ja elämästä kiinnostunutta ihmistä sisältään.

– En mieti, että näin vanhana en voi tehdä näin. Niin kauan kuin jalka nousee ja olen hyvässä kondiksessa, mulla ei ole mitään estettä tehdä tätä työtä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat