Danny 80 vuotta Lapinlahdella 7.8. | Juustojuhlien jatkot ovat myös Dannyn kahdeksankymppisten etkot

Ilkka Lipsanen, siis Danny, puhuu mielellään kiitollisuuden tunteesta. Aihetta sellaiselle ovat antaneet niin fanit, kollegat, läheiset ihmiset, omat vanhemmat ja elämän lähtökohdat kuin myös pitkä ura ja hyvänä säilynyt terveys.

– Olen kokenut elämän hyvin rikkaaksi ja saanut kohdata paljon hienoja ihmisiä. Saan viettää kesää täällä Raumalla, olosuhteet ovat hyvin mieluisat, 79-vuotias musiikkineuvos sanoo.

Kun Danny ottaa puheeksi lähitulevaisuuden – ensi syksyn, 80-vuotissyntymäpäivän ja sitä seuraavan 30 paikkakunnan kiertueen – kiitollisen äänen tilalle tulee elämän epävarmuuden tiedostava ääni. Jos Luoja suo, jos Luoja antaa terveyttä, jos yleisö vielä tulee keikoille, hän sanoo monta kertaa puhelun aikana.

– Ei ikä ole vain numero. Iän myötä elämä muuttuu, ihminen tulee kömpelömmäksi. Vanhemmaksi tullessaan ihminen voi joko viisastua tai tylsistyä. Toivon, että edustan kokenutta ihmistä, joka on saanut nähdä maailmassa paljon.

Vuosien 2018–2019 taitteessa kymmenien Suomen paikkakuntien halki kulki Viimeinen ilta Dannyn seurassa -kiertue, joka päättyi Helsingin jäähalliin. Ei enää näin suurta ja raskasta kiertuetta, Danny ajatteli kolme vuotta sitten.

Mutta elämä tarjoaa yllätyksiä, hän sanoo nyt.

– Sitten tuli vielä kaksi ykköshittiä, 7 300 päivää ja Don Juan. Levy-yhtiö pyysi tekemään levyn, ja se tehtiin. Kun pyydettiin vielä kiertueelle, ajattelin, että noh, miksi en voisi ilahduttaa ihmisiä, jos se ilahduttaa. Jos voin olla avuksi ja palvella ihmisiä musiikin kautta, niin kyllä.

Siihen aikaan Lapinlahden nuoriso ja nuorehkot ihmiset kyllä irrottelivat ihan länsimaisella tavalla.

Danny tietää, että 30 paikkakunnan Kunniakierroksella-kiertue tulee olemaan raskas, mutta lähtee kiertämään Suomea ainakin vielä kerran syntymäpäivänään 24. syyskuuta.

Kunniakierros pistetään railakkaasti käyntiin Ruotsin-laivalla Dannyn syntymäpäivänä.

– Pojat ovat vuokranneet ison laivan, jonne yleisö saa tulla bailaamaan mukaan ja nauttimaan eräänlaisesta historian kulusta.

Kiertuemuusikkoina nähdään Kari Tapion poika Jani Jalkanen basistina, Kirkan kanssa toiminut Tapani Laastola rummuissa sekä laulaja-kitaristina toimiva Dimitri Keiski. Laulussa Dannya tukee LAV-trio.

Juusto- ja viinijuhlien jälkeisenä sunnuntaina 7. elokuuta Lapinlahden jäähallissa vietetään Dannyn kahdeksankymppisten etkoja ja juusto- ja viinijuhlien jatkoja.

– Kyllä se on mieluisa asia. Kerran aikaisemmin olen käynyt juhlilla [esiintymässä]: se on hyvin kehitelty tapahtuma. Viinit ja juustot ovat ihmisille miellyttävä yhdistelmä, ja siihen sitten sopivaa laulua ja soitantaa päälle.

Danny arvelee tapahtuman sopivan monelle. Lavatansseissa viihtynyt sukupolvi on suuressa määrin siirtynyt rauhallisempiin tapahtumiin, kuten kesäteatterinäytöksiin, joissa ei tarvitse heittäytyä parketilla.

– Sen takia juusto- ja viinijuhlat on hyvä tapahtuma: se ei välttämättä edellytä tanssimista, mutta hyvää yhdessäoloa ihmisten kanssa kyllä.

Dannyn ollessa nuori perinteisiä tanssilavoja oli kolmisen tuhatta. Nyt niitä on enää joitakin satoja.

Yksi monista lopettaneista lavoista oli Lapinlahden Honkaharju. Sieltä Dannylla on muistona 1960–70-lukujen taitteeseen ajoittuva kuva.

– Kuvassa mut revitään lavalta, ihmisiä oli varmaan parituhatta. Siihen aikaan Lapinlahden nuoriso ja nuorehkot ihmiset kyllä irrottelivat ihan länsimaisella tavalla, Danny tokaisee.

Edellinen, vuonna 2019 päättynyt kiertue sisälsi monta kymmentä loppuunmyytyä keikkaa. Aallonpituus yleisön kanssa löytyi hyvin. Se on artistin onnistumiselle kaikki kaikessa.

– Viihdealalla suosikit vaihtuvat äärettömän nopeasti. Olen tehnyt 102 hittiä Suomen listoille, se on varmasti suurin määrä mitä kellään taiteilijalla Suomessa. Olen saanut tehdä töitä parhaimpien säveltäjien kanssa vuodesta toiseen. Se antaa aihetta kiitollisuuteen.

– Kiitän Luojaa siitä, että olen saanut toistaiseksi olla suhteellisen terve. Siihen mielialaan sopivat hyvin juustot ja viinit.

Niin, juustot ja viinithän paranevat vanhetessaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat