Lapinlahden Yrittäjät | Ainutlaatuisuus kantaa – "Onneksi aikoinaan valittu tie on, että Lametal on myös teknologiayritys"

Lametal Oy suunnittelee, valmistaa ja markkinoi STARK-työlaitteita pyöräkuormaajiin, kiinteistönhoitokoneisiin, traktoreihin ja kaivinkoneisiin. Yrityksen päätuotteita ovat erilaiset lumityö- ja harjalaitteet kiinteistöjen ja taajamien hoitoon.

Yrityksen historian voidaan laskea ulottuvan jo yli 40 vuoden taakse. Yritys on tänä päivänä Suomen suurin alallaan.

– Onneksi aikoinaan valittu tie on, että Lametal on myös teknologiayritys. Erotumme laadulla, tuotekehityksellä ja patenteilla. Yrityksen vahvuus on ainutlaatuisissa tuotteissa, kertoo myyntijohtaja Pauli Smolander.

Yrityksellä on selvästi terve itsetunto. Internet-sivut on uudistettu globaalia myyntiä silmällä pitäen. Youtube-videoiden kuvaukseen käytetään ammattilaisia.

Teknologiayritykselle on tärkeää, miten tekniset ominaisuudet esitetään. Videot käsikirjoitetaan ja leikataan kunnolla. Muutaman minuutin videoon tarvitaan päivän kuvaukset.

Samalla on aloitettu Google-markkinointi, jonka oikeasta kohdistamisesta huolehtivat alan asiantuntijat.

Pikavoittoja ei tästä ole saatavissa.

Lametalin tuotannosta puolet menee vientiin. Pohjoismaat, Venäjä ja Balttia ovat jo vakiintunutta toimintaa. Lisäksi toimintaa on esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Mosambikissa, Kanadassa, Serbiassa, Sveitsissä, Ranskassa, Australiassa ja Turkissa.

Smolander on normaalioloissa noin viikon kuukaudessa reissuhommissa, kun ottaa huomioon matkaan valmistautumisen.

– Käyneillä on suuri merkitys. Asiakkaalle tulee kuva, että olemme oikeasti kiinnostuneita heistä.

Vuonna 2018 Lassi Mehtonen hankki Lametalin omistukseensa yhtiökumppaninsa kanssa. Tänä vuonna yhteistyö päättyi ja omistuspohja järjesteltiin uudelleen. Mukaan tuli Canelco Management Oy, jonka rooli on omistusjärjestelyn mahdollistaja ja teollisen liiketoiminnan kehittäjä.

Mehtonen omistaa nyt yrityksestä vähän yli puolet, pääomasijoittaja 35 prosenttia. Toimivasta johdosta Smolanderilla on 8 prosentin osuus ja myyntipäällikkö Antti Vesasella 6 prosentin osuus.

Tämä vuoden huhtikuussa aloitetut järjestelyt saatiin valmiiksi heinäkuussa. Pääomarahoittajan mukaan saaminen oli hyvin tärkeää tämän kokoluokan yritykselle.

– Kotimaisuus painoi vaakakupissa. Tarjolla olisi ollut vaihtoehtoja, joissa tuotemerkit olisivat voineet siirtyä muualla valmistettavaksi, toteaa Mehtonen.

– Sijoitus on pitkäjänteinen. Pikavoittoja ei tästä ole saatavissa. Kovalla uurastuksella on kuitenkin mahdollisuus toimia.

Yrittäjätaustaa Mehtosella oli jo ennen Lametalia. Hän on koulutukseltaan insinööri ja hänellä oli vuodesta 2013 suunnittelutoimisto. Lametalin ostoa suunniteltiin pari vuotta ennen lopullista kauppaa.

– En ole ihan tavallinen yrittäjä koulutustaustan takia. Minulla on toisaalta kuitenkin 25 vuoden kokemus metallialalta ja haalarihommissa olen aloittanut alalla työskentelyn.

Ihan pitkän kaavan mukaan siis.

Vuoden 2020 talvi oli lumeton ja katkaisi sesonkipainotteisen alan kysynnän kokonaan.

Helmikuussa alkoivat ensimmäiset lomautukset, Sitten tuli korona maaliskuussa, jouduttiin uusiin lomautuksiin.

– Epävarmuus leimasi koko vuotta, mutta lopulta toukokuussa 2021 päättynyt koronatilikausi kääntyi kuitenkin voitolliseksi, kertoo Mehtonen.

Yrittäjälle aika oli kuitenkin raskasta.

Nyt yrityksessä tehdään töitä alkavan talvisesongin eteen, mutta samalla pyritään uudella tulokulmalla tarkastelemaan hankalaa kesäsesonkia. Jälleenmyyjien toiveita kuunnellaan tarkkaan ja päivitetään tuotteita. Oman teknologian lisäksi räätälöinti on tärkeässä roolissa.

– Yrityksen ketteryys näkyy tässä, toteaa Smolander.

Metalliala ei kiinnosta, vaikka palkka on hyvä. Hitsareista esimerkiksi on pula koko ajan.

– Työ on aika itsenäistä ja palkitsevaakin, toteaa Mehtonen.

Lametal Oy työllistää kolmisenkymmentä henkeä. Pysyvyys on ollut hyvä. Porukka on hitsautunut yhteen.

Yritys työllistää toki myös lukuisien lapinlahtelaisten, yläsavolaisten ja kotimaisten yhteistyökumppanien ja tavarantoimittajien kautta.

Juttu on julkaistu Lapinlahden Yrittäjien liitteessä 14.10. 2021