Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tule meille töihin - Kiinnostaisiko vuosi Matin ja Liisan toimittajana? Hakuun tästä.

Lapinlahden Yrittäjät | "Kesäkanoja haluaa yhä useampi" – Saku Ala-Korpi, 16, myy ja vuokraa kanoja ja ottaa ne tarvittaessa talveksi hoitoon

Alapitkäläisellä Saku Ala-Korvella, 16, on kokemusta kanoista jo kymmenen vuoden ajalta. Kanojen hoitaminen on tullut tutuksi siitä lähtien, kun perheeseen otettiin ensimmäiset kanat. Tänä vuonna kokenut kanojen hoitaja teki kanoista itselleen kesäbisneksen.

– Myyn ja vuokraan kesäkanoja, hän kiteyttää yritysideansa.

Välitettäväksi hankituille 50 kanalle löytyi helposti kesäkoti. Pari haluttiin pitää itse, loput menivät asiakkaille.

– Enemmänkin olisi saattanut mennä, Ala-Korpi kertoo.

Asiakkaat löytyivät sosiaalisen median avulla, eikä markkinointiin tarvinnut paljonkaan paukkuja käyttää. Yleensä yhdelle asiakkaalle meni 3–5 kanaa.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana kanaharrastus on lisääntynyt paljon.

– Lähiruoan arvostus vaikuttaa siihen varmasti, ja ehkä korona-ajallakin on ollut oma vaikutuksensa siihen, että kesäkanoja haluaa yhä useampi.

Saku Ala-Korven kanabisneksen ideana on nimenomaan se, että kanat voi halutessaan palauttaa talveksi hänelle.

Minä otan vuokraamani kanat talveksi tänne, ja seuraavaksi kesäksi asiakas saa halutessaan kanansa takaisin.

– Monilla ei ole sellaista paikkaa, jossa kanoja voisi pitää ympäri vuoden. Minä otan vuokraamani kanat talveksi tänne, ja seuraavaksi kesäksi asiakas saa halutessaan kanansa takaisin.

Kotikanalassa kanat voivat munia hyvin kolmekin kesää.

Asiakkaalle osataan palauttaa juuri oikeat kanat, koska ne on rengastettu. Kunkin asiakkaan kanat on merkitty erilaisella renkaalla.

Vajaasta 50:stä Sakun välittämästä kanasta 12 on jo palautunut talvihoitoon. Yrittäjä uumoilee, että ehkä saman verran on vielä tulossa.

Kanojen myyminen on paljon kevyemmin toteutettavaa bisnestä kuin munien myyminen.

Elintarvikekauppaa käydäkseen pitäisi käydä läpi sellaista byrokratiaa, ettei se ole Ala-Korpien perheessä tuntunut mielekkäältä vaihtoehdolta, kun kyseessä on kuitenkin alaikäisen kesätyö. Munia Sakulta ei siis saa ostaa.

Kanojani on mennyt paljon lapsiperheisiin, koska ne ovat myös kivoja lemmikkejä.

Kanojen pitämiseen tarvitaan pitopaikkatunnus, ja sen hankkimiseksi Saku on asiakkaitaan opastanut kääntymään oman kotikunnan maaseututoimen puoleen.

– Kanat ovat aika helppohoitoisia, ja ne oppivatkin vaikka mitä. Kanojani on mennyt paljon lapsiperheisiin, koska ne ovat myös kivoja lemmikkejä, Saku kertoo.

Omissa kanoissa on myös se hyvä puoli, että tarjolla on aina tuoreita ja hyvälaatuisia munia.

– Kotikanalan munat maistuvat ihan erilaiselta kuin kaupasta ostetut, ei niitä voi edes verrata.

Kanabisnestä on lukiossa ensimmäistä vuotta opiskelevalla Sakulla takana vasta yksi kesä, mutta kokemus oli sen verran rohkaiseva, että jatkoa on harkittu.

Mietinnässä on, jos ensi kesän kanat hautoisi itse hautomakoneella.

Jos ensi kesänä haluaa myydä ihan oman kanalan kanoja, munat pitää laittaa hautumaan joulukuussa. Silloin kanat ovat munintaikäisiä kesäkuun alussa, kun siipikarjan ulkonapitokielto päättyy. Pohdinnassa on myös 4H-yrityksen perustaminen ensi vuodeksi.

Juttu on julkaistu Lapinlahden Yrittäjien liitteessä 14.10. 2021