Kun Arto Tallgren palaa työreissulta kotiin, tuliaisiksi vaimolle hänellä saattaa olla töitä.
– Kyllä, Arton mukana minulle kulkee satuloita korjattavaksi, Miia Tallgren vahvistaa.
Nerkoolaisen avioparin avoimessa yhtiössä mies kengittää hevosia ja vaimo korjaa niiden varusteita. Yritys työllistää Arto Tallgrenin päätoimisesti ja Miia Tallgrenin sivutoimisesti.
– Mielelläni eläisin pelkillä satulahommilla, mutta tällä alalla päätoiminen yrittäjyys on tosi hankalaa, valjas- ja satulasepän koulutuksen saanut Miia Tallgren kertoo.
Valjaiden ja satuloiden korjaaminen on hankalasti kannattavaa käsityötä. Työ on aikaavievää, ja järkeville tuntipalkoille pääseminen vaikeaa.
Miia Tallgren onkin tyytyväinen muutamien vuosien takaiseen ratkaisuunsa kouluttautua sairaanhoitajaksi. Nyt kun hänellä on palkkatyö hoitoalalla, voi yrittäjyyteen suhtautua stressittömämmin – vähän kuin harrastuksena, josta saa palkkaa.
Jonoksi asti on töitä koko ajan. Ja on oikeastaan ollut siitä asti kun nämä hommat aloitin.
Kengittäjällä sen sijaan töitä riittää.
– Jonoksi asti on töitä koko ajan. Ja on oikeastaan ollut siitä asti kun nämä hommat aloitin, Arto Tallgren kertoo.
Siitä on kohta 25 vuotta.
Pariskunnan molemmat osapuolet perustivat omat toiminimensä vuonna 1997. Yhteinen yritys niiden tilalle perustettiin 2004, jolloin Tallgrenit alkoivat pitää hevostarvikeliikettä Iisalmessa. Siitä luovuttiin neljä vuotta myöhemmin. Nykyiseen kuvioonsa he ovat tyytyväisiä. Vaimon palkkatyö tuo vakautta ja turvaa, mutta yhteinen yritys hyötyy molempien erilaisesta hevosalan ammattitaidosta.
– Samoja asiakkaitahan meillä on paljon, Arto Tallgren kertoo.
Nykyään ostetaan laadukkaita varusteita joita sitten korjautetaan. 90-luvulla ostettiin selvästi halvempaa, ja rikki menneen tilalle aina uutta.
Jos kengityskäynneillä tulevat puheeksi varusteiden huoltotarpeet, Arto ohjaa asiakkaan ottamaan yhteyttä Miiaan. Kengittäjän mukana satula kulkeutuu korjaajalle ja palautuu seuraavilla kengityskäynneillä huollettuna takaisin.
– Nykyään ostetaan laadukkaita varusteita joita sitten korjautetaan. 90-luvulla ostettiin selvästi halvempaa, ja rikki menneen tilalle aina uutta, Miia Tallgren on huomannut.
Toisen puolison palkkatyötä Tallgrenit arvostavat niiden kokemusten myötä, kun yrittäjä on joutunut jäämään pitkille sairauslomille.
– Minua leikattiin kolmena peräkkäisenä vuotena, Arto Tallgren kertoo.
Ensimmäiseen sairauslomaan oli aikaa varautua hyvin, sillä tieto leikkauksesta tuli vuotta etukäteen. Kokemusta on kuitenkin siitäkin, että pitkä sairausloma tulee lyhyellä varoitusajalla ja vieläpä silloin, kun puoliso on opiskelemassa uutta ammattia.
Töitä on, nuoria vaan alalle! Liikesalaisuuksia nämä ei ole.
– Silloin tuli opintolainalle tarvetta, Miia Tallgren sanoo.
– Kun taloudellinen puskuri on käytetty, niin hitaastihan se kertyy uudestaan.
Sairauslomalle jäävän yrittäjän huolena on oman toimeentulon lisäksi asiakkaiden pärjääminen. Kengittäjien kesken vallitsee kuitenkin Arto Tallgrenin mukaan hyvä yhteistyön henki. Kollegat auttavat toisiaan ja toistensa asiakkaita.
– Ei minun kannata ajaa pitkien matkojen päähän yhtä irronnutta kenkää kiinnittämään. Jos lähempänä on joku joka voi sen tehdä, se on kaikkien etu, niin yrittäjien kuin asiakkaan.
Artolle hevoset ovat työ, Miialle myös harrastus. Hän ratsastaa, toimii Lapinlahden ratsastusseuran puheenjohtajana ja esteratamestarina, eli suunnittelee ratsastuskilpailuihin ratoja.
Ratsastusharrastus on hänen mukaansa kasvattanut viime aikoina suosiotaan. Tuntiratsastajien määrät monissa ratsastuskouluissa ovat nousseet, ja hyvistä opetushevosista koulujen tarpeisiin on tällä hetkellä jopa pulaa.
Arto Tallgren sanoo, että Pohjois-Savoon mahtuisi mielellään lisää kengittäjiä.
– Töitä on, nuoria vaan alalle! Liikesalaisuuksia nämä ei ole, vaan mielelläni neuvon jos ala kiinnostaa.
Juttu on julkaistu Lapinlahden Yrittäjien liitteessä 14.10. 2021