sunnuntai 5.7.2020 Unto, Untamo

Lapinlahden ja Varpaisjärven paikallislehti

Serkusten järjestämä On aika laulun -konsertti Varpaisjärven kirkossa – Iisalmen seurakunnan pitkäaikainen kanttori Martti Rytkönen ja varpaisjärveläinen yrittäjä Erkki Laitinen juhlivat yhdessä

Tammikuun viimeisen lauantain iltapäivällä on mahdollisuus nauttia pääosin yläsavolaisten musikanttien monipuolisesta kattauksesta Varpaisjärvellä. Iisalmen seurakunnan pitkäaikainen kanttori Martti Rytkönen ja varpaisjärveläinen yrittäjä Erkki Laitinen järjestävät On aika laulun -konsertin lauantaina 26.1. kello 15 Varpaisjärven Pyhän Mikaelin kirkossa. Konsertilla juhlistetaan Laitisen äskeistä ja Rytkösen pian tulevaa 70-vuotissyntymäpäivää.

Konsertissa on tilaisuus kuulla serkusten ystävien esittämänä kuorolaulua useammalta kuorolta, pelimanneja ja ukulelen soittajia, solisteja sekä urku- ja huilusooloja. Yläsavolaisia esiintyjiä ovat Lapinlahden mieskuoro, Ylä-Savon pelimannit ja laulajat, Varpaisjärven nais- ja mieslaulajat, Ukumannit sekä paikalliset solistit. Esiintyjiä tulee myös Kuopiosta, Kajaanista, Pietarista ja Perun Cuscosta. Säestyksissä on mukana paikallisista muusikoista koottu bändi.

Musiikki tuli serkusten elämään jo nuorella iällä. Laitinen soitti tanssibändissä 60-luvulla ja Rytkönen sai kipinän urkuihin samoihin aikoihin. Se vei miehen mennessään opintoihin Sibelius-akatemiaan ja kanttorin ammattiin 45 vuodeksi. Siinä sivussa hän on ohjannut ja johtanut useita kuoroja ja laulanut itsekin kuoroissa. Yksi hänen kuoroistaan on edelleenkin Lapinlahden mieskuoro.

Laitinen jätti aktiivisen musiikkiharrastuksen pitkäksi aikaa. Musiikin pariin hän palasi tiiviimmin, kun Varpaisjärven uusi kanttori Anna-Kaisa Tolvanen polkaisi Varpaisjärvelle kolme uutta kuoroa viitisen vuotta sitten. Kaskikuusen pelimannien mukana harrastus on laajentunut pelimannilauluun. Saman tien alkoi yksinlaulun opiskelu. Kömpelöityneitä sormiaan hän on ruvennut verryttelemään ukulelella Ukumannit-ryhmässä ja charangolla.

Konsertti on avoin ja maksuton. Konsertin jälkeen on tarjolla mansikkakakkua, kahvia, teetä ja mehua. Puheille, kukille tai lahjoille ei ole konsertissa eikä muutoinkaan tilaa.

Jos joku haluaa tukea yläsavolaista pelimannien, erityisesti pelimannilaulajien toimintaa, niin lahjoituksen voi tehdä tilille: Op FI03 5068 2340 0009 79, viite 1122.

Jätä kommentti

*