Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Väreen analyysi: Olkiluoto 3 on laskenut pörssisähkön verollista hintaa noin 5 senttiä

Sähkönmyyntiyhtiö Väreen analyysin mukaan Olkiluoto 3 on laskenut verollista pörssisähkön hintaa keskimäärin noin 5 senttiä kilowattitunnilta toimiessaan täydellä 1600 megawatin teholla. 

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin koekäyttö aloitettiin uudestaan varhain keskiviikkoaamuna. Tuotanto nostettiin lähes täyteen tehoon keskiviikkoiltana. Tuotannon tavoitteena on jatkaa täydellä teholla torstaina ja perjantaina.

Väreen data-analyytikon Sami Kohvakan laskennan mukaan Olkiluoto 3:n vaikutus pörssisähkön hintaan Suomessa on keskeinen.  

– Suhteutettuna esimerkiksi lämpötilan muutokseen Olkiluoto 3 on vaikuttanut täydellä teholla ajaessaan sähkön hintaan yhtä paljon kuin yhdeksän asteen nousu ulkolämpötilassa. Vaikutus voi kuulostaa valtavalta, mutta käytännössä koko koekäyttöohjelma on suoritettu keskellä energiakriisiä, jolloin tuntihinnat vaihtelevat voimakkaasti, Kohvakka kertoo Väreen tiedotteessa. 

Suuri vaikutus selittyy Kohvakan mukaan pääasiassa korkeimpien hintahuippujen ehkäisemisellä tunteina, jolloin kallista fossiilista sähköä muutoin jouduttaisiin käyttämään. 

– Nyt kun fossiilisen sähkön hinta on jo laskenut, Olkiluoto 3:n vaikutus hintoihin todennäköisesti vähenee jonkin verran, Kohvakka sanoo.