Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorisovaltuusto kokoontuu kerran kuussa – Nuoret tekivät kuntalaisaloitteen maasto- ja alamäkipyöräilyreiteistä

Vuonna 2015 kuntalakiin on kirjattu, että nuorilla täytyy olla mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa kunnan eri toimialojen päätöksenteon eri vaiheisiin. Tavoitteena on auttaa nuoria löytämään keinoja vaikuttaa. Lisäksi nuorten täytyy päästä aidosti mukaan yhteiseen päätöksentekoprosessiin. Sen takia jokaisessa kunnassa tulisi olla nuorisovaltuusto.

Lapinlahden 7-jäseninen nuorisovaltuusto toimii aktiivisesti. Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Konsta Heidellä on puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnanvaltuuston kokouksissa.

– Valtuuston kokouksen jälkeen nuorisovaltuuston puheenjohtaja kertoo muille, mitä asioita käsiteltiin. Nuoret sitten keskustelevat vilkkaasti näistä ajankohtaisista aiheista, kertoo nuorisovaltuuston ohjaaja Sari Ruotsalainen.

Nuorisovaltuuston jäsenet on valittu kouluissa äänestämällä. Kaikki nuorisovaltuustolaiset ovat koulujensa oppilaskunnan hallituksissa. Nuorisovaltuuston jäsenet tulevat Matin ja Liisan koululta, Varpaisjärven koululta, lukiolta ja Portaanpään opistolta.

On hienoa, että meidän nuorten ääntä kuunnellaan.

– Läksin oppilaskunnan hallitukseen, koska se kuulosti mielenkiintoiselta toiminnalta. Sitä kautta minut sitten valittiin tänne nuorisovaltuustoon, kertoo sihteeri Jere Tuovinen.

Kausi nuorisovaltuustossa kestää yleensä yhden lukuvuoden.

Ehdotuksia kokouksissa käsiteltävistä asioista tulee nuoriso-ohjaaja Sari Ruotsalaiselle usein somen kautta.

– Tästä maastopyöräilyradasta tuli minulle viesti paikalliselta nuorelta Snapchatiin. Toin asian nuorisovaltuuston kokoukseen, jossa oli paikalla myös nuorisovaltuuston kummi, sivistyslautakunnan jäsen Mikko Hiltunen. Nuoret totesivat, että idea oli hyvä ja nuorisovaltuusto päätti tehdä aiheesta kuntalaisaloitteen.

– On hienoa, että meidän nuorten ääntä kuunnellaan, toteaa Kati Kainulainen Varpaisjärven koulusta.

– Nuoret haluavat pitää Lapinlahden virkeänä, kehuu Ruotsalainen.

Nuorisovaltuusto kokoustaa kerran kuussa. Maaliskuinen kokous oli lyhyt, sillä päätettäviä asioita ei asialistalla juurikaan ollut. Kaikki saivat kuitenkin jälleen yhden kokouksen verran enemmän kokemusta yhteisistä asioista päättämisestä. Onpa eräs nykyinen yläsavolainen kaupunginjohtajakin päässyt vaikuttamisen makuun juuri Lapinlahden nuorisovaltuustossa.