Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvasarja | Lukion näyttelyt esittelevät monipuolisesti kuvataiteen opetusta – uusi näyttely avattiin perjantaina

Lapinlahden lukion ja kuvataidelukion opiskelijoiden uusi näyttely avattiin perjantaina. Tällä kertaa lukion väki sai myös äänestää omaa suosikkiaan teosten joukosta. Reilusta sadasta annetusta äänestä eniten eli noin 25 prosenttia sai Oliver Tauriainen.

Teoksessa kuvataan Utajärven uudenvuodenaattoa. Tauriaisen mummo asuu Utajärvellä. Työ on kurssilta akvarelli ja vesiliukoiset tekniikat.

– Akvarelleilla työskentely on ihan jees, mieluummin teen kuitenkin akryyliväreillä.

Äänestyksen voitto oli pienoinen yllätys. Tauriainen myönsi – tosin hymyssä suin - olevansa vähän kavereille vihainen saamastaan huomiosta. Työ on tehty viime jaksolla.

Lähes kaikki työt ovat viime jaksolta, seitsemältä eri kurssilta, kertoo kuvataiteen lehtori Titta Hämäläinen.

Häneltä kysytään usein, millä perusteella työt valitaan näyttelyyn.

– Koskaan ei ole tilannetta, että ei olisi riittävästi töitä. Nytkin jäi laatikollinen yli. Työn pitää olla mielenkiintoinen ja onnistunut. Joskus onnistuminen menee kurssitehtävän ohi. Tulee hutilyönti tehtävän antoon nähden, mutta työ on onnistunut jollain muulla tasolla. Arvosana voi olla 7 tai t eli täydennettävä, mutta silti työ on onnistunut ja mukana näyttelyssä. Sitten töiden pitää tietysti näyttää hyvältä vierekkäin näyttelynä.

Koskaan ei ole tilannetta, että ei olisi riittävästi töitä.

Näyttelyn alkupäässä käytävällä on töitä tämän vuoden lukion kuvataiteen diplomikurssilta, jossa on valtakunnalliset tehtävät.

– Tämä on täysin vapaaehtoinen opintojakso. Opetushallitukselta tulee kuusi valmista aihetta, mutta toteutustapa ja tekniikka on täysin vapaa. Lähtökohtaisesti aiheesta voi tehdä vaikka videon tai maalaussarjan tai piirroksen tai mitä ikinä tulee mieleen.

– Kuvataide pitää sisällään myös graafisen suunnittelun kautta asiakastöitä. Kuvataiteen lukiodiplomi voi olla vaikka levyn kansi tai nettisivujen suunnittelua. Tehtävänannossakin puhutaan teoksesta tai tuotteesta.

On esitetty, että jokaisen lukion pitäisi tarjota lukiodiplomeja musiikista, liikunnasta ja kuvataiteesta,

– Epäilen, että meneekö läpi, koska vaatii aika paljon kouluilta.

Lukiodiplomi on näiden aineiden ylioppilaskirjoitusta vastaava suoritus. Nämä ja muut aineet, joita ei tällä hetkellä voi kirjoittaa, ovat tietysti hyvin erilaisia.

Kuvataiteessa diplomeita suoritetaan nyt kaikkein eniten, määrä on yli 300, muissa on kymmeniä.

– Kuvataiteen diplomikurssi tehdään opettajan valvonnassa.

Yhtenä haasteena on luoda yhdenmukainen kriteeristö diplomeille.

– Ehdotuksen mukaan on yksi yhteinen taho, joka määrää lopullisen arvosanan. Tällä hetkellä sen määrittelee opettaja ja yksi ulkopuolinen.

Arviointi on vaikeaa. Jos valtakunnallisessa arvioinnissa aineisto on digitaalisessa muodossa, niin veistoksen ja maalauksen arviointi ei toimi ihan samalla tavalla. Lukiot ovat myös erilaisia ja taustalla voi olla hyvin erilainen määrä kursseja.

– Lukiodiplomi on sitä, mihin tämä kuvataiteenopetus tähtää. Oppilaat oppivat asettamaan itselleen tavoitteita, jotka ovat riittävän haastavia – ja tekemään päätöksiä.

Koko näyttely on tietysti nähtävänä lukiolla.