Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viisun musiikin opetustilat ovat ahkerassa käytössä

Lapinlahden perusopetus, lukio, konservatorio sekä kansalaisopisto käyttävät uusia musiikkiluokkia. Kaikki toimijat tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä.

Perjantaina Viisussa esiintyi yläkoululaisille lukion musiikin neloskurssin bändi. Konsertissa kuultiin rokin ja popin historiaa 1950-luvulta tähän päivään. Yksi konsertin tavoitteista oli olla motivaattorina yläkoulun oppilaille, että he näkisivät, kuinka hienoihin tuloksiin pitkäjänteinen harjoittelu voi johtaa.

– Halusimme myös tuoda lukion musiikinopetusta näkyväksi. Olemme fyysisesti täällä eri tiloissa kuin varsinainen lukio. Joku lukioon tutustuja oli virheellisesti päätellyt, että ei Lapinlahden lukiossa voi opiskella musiikkia, koska hän ei ollut nähnyt musiikkiluokkaa missään. Kaikki musiikinopetus Matin ja Liisan koulussa sekä lukiossa on kuitenkin täällä Viisu-talossa, kertoo musiikinopettaja Eeva Riekkinen.

Lukiossa opiskelija voi hyödyntää musiikkiharrastustaan lukion opintosuorituksiin. Musiikkiopistossa suoritettuja opintoja voidaan hyväksilukea lukion opintoihin.

– Meillä on lukiossa tarjolla viisi musiikinkurssia, kurssit 6–8 tulevatkin sitten jo opiston puolelta, Riekkinen kertoo.

– Viime aikoina on puhuttu paljon lukio-opintojen kuormittavuudesta. Mielestäni lukio-opintoihin pitäisi pystyä helposti sisällyttämään hyvinvointia edistäviä aineita, kuten juuri taideaineita.

On ilo opettaa innokkaita ja lahjakkaita oppilaita.

Eeva Riekkinen

Viisun musiikinopetuksen tilat ovatkin saamassa entistä enemmän käyttöä. Maaliskuun alusta konservatorion kaikki opetus muskareita myöten siirtyy Viisuun, kertoo Kuopion konservatorion Lapinlahden yksikön johtaja Marko Komulainen.

– Kunta myi umpikujan rakennuksen, joten siirrämme kaiken opetuksen tänne.

Kansalaisopiston musiikkikurssien opetus puolestaan ei Viisuun mahdu, sillä opetusta on niin paljon.

– Yksi kolmasosa kansalaisopiston toiminnasta on musiikin opetusta. Joitain kansalaisopiston tunteja täällä pidetään, mutta kaikki ryhmät eivät tänne mahdu. Lapinlahdella harrastetaan todella paljon musiikkia, Komulainen toteaa.

Viisun musiikkiluokat ja harjoittelutilat ovatkin hienot. Ison luokkatilan lisäksi tarjolla on pieniä soittohuoneita, joissa oppilaat voivat harjoitella ryhmissä vaikka bändisoittoa.

– On ilo opettaa innokkaita ja lahjakkaita oppilaita, Riekkinen hehkuttaa.

– Sen kehityksen seuraaminen, miten joku seiskaluokalla tarttuu johonkin soittimeen ensimmäistä kertaa ja sitten lukiossa soittaakin jo bändissä, on hienoa.

Yhteistyö koulujen ja harrastustoiminnan välillä on erittäin tärkeää, korostavat Riekkinen ja Komulainen.

– On hienoa antaa mahdollisuus jollekin yksityistunneilla käyvälle nuorelle näyttää taitonsa vaikka sitten täällä perusopetuksen puolella, kertoo Riekkinen.

Harrastuksena alkanut musisointi voi poikia jollekin vaikka ammatin. Musiikkiopiston opinnoista voi jatkaa konservatorioon ja sieltä taas ammattimaisiin musiikin opintoihin. Saman polun on aikanaan käynyt musiikinopettaja Riekkinen itse.

– Pieneltäkin paikkakunnalta voi ponnistaa vaikka ammattiopintoihin asti. Opetustarjonta Lapinlahdella on todella monipuolista.