Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avoimet ovet houkuttivat yhdeksäsluokkalaisia tutustumaan lukioon

Lapinlahdella on kuvataidelukion lisäksi tarjolla on myös yleislukio ja kilpaurheilijoille tarkoitettua urheiluvalmennusta.

Lähinnä kuvataidelukioon hakemista harkitsevat pääsivät tutustumaan lukion toimintaan avointen ovien päivässä Lapinlahden lukiolla ja kuvataidelukiolla. Vanhemmat lukion opiskelijat eli tutorit kierrättivät tutustujia koulun tiloissa ja vetivät heille työpajan. Tutustujille esiteltiin lukio-opintoja ja sitä, millaisia opintojaksoja kuvataidelukiossa voi valita.

Yhdeksäsluokkalaiset Anastasia Jarkovich ja Neea Hurskainen tulivat tutustumispäivään Siilinjärveltä. Tytöt läksivät Lapinlahdelle, koska halusivat varmistua yhteishaun ykköshakutoiveesta.

Molemmat tytöt harrastavat kuvataiteita myös vapaa-aikana.

– Varmaan tämä Lapinlahti on minulla ykköshakutoive. Kuulin tästä lukiosta opolta ja päätin lähteä katsomaan, millaista täällä on. Kaikki vaikuttaa kyllä tosi kiinnostavalta, Jarkovich kertoo.

Neealla puolestaan vaihtoehtona on ollut ammatilliseen koulutukseen hakeminen.

– Kyllä tämä päivä oikeastaan varmisti sen, että tänne minä haen. Olen ajatellut, että muuttaisin sitten tänne Lapinlahdelle asumaan, Hurskainen suunnittelee. Hän haaveilee kuvataiteeseen liittyvän yrittäjän tai kuvataideopettajan ammateista.

Mikkeliläinen Sorella Lampila oli tullut tutustumaan lukioon äidin kanssa . Hänellä on yhtenä yhteishaun vaihtoehtona myös Savonlinnan taidelukio, joka olisi lähempänä kotia.

– Kuvis on ollut aina kivaa ja helppoa. Haluaisin kouluttautua arkkitehdiksi ja tehdä jotain kaunista ja pysyvää.

Toisen vuoden lukio-opiskelija Helmi Korhonen on lapinlahtelainen. Hän tuli kotipaikkakunnan lukioon, koska vanhemmat eivät halunneet hänen vielä muuttavan kauas. Kuvataidelukio kiinnosti häntä ja onneksi sellainen löytyi läheltä.

– Suoritan lukion neljässä vuodessa. Rauhallisempi etenemisen tahti sopii minulle parhaiten. Parasta täällä on se, että voi kokeilla uusia asioita ja valita itseään eniten kiinnostavat kurssit.

Lukion opinto-ohjaaja Jaana Kivipadon mukaan tutustumispäiviä on korona-ajan jälkeen järjestetty tähän asti etänä. Lukioon voi kuitenkin käydä tutustumassa koska vain sopimalla asiasta erikseen.

Kuvataidelinjan lisäksi Lapinlahden lukiossa on yleislukio sekä kilpaurheilijoille tarkoitettua urheiluvalmennusta, jossa vapaa-ajan urheiluvalmennus luetaan osaksi lukio-opintoja.

– Ainakin ringeten pelaajia ja hiihtäjiä meidän urheilulinjalla on ollut, Kivipato kertoo.

Kuvataidelukion opiskelijoista suurin osa tulee Lapinlahden ulkopuolelta.

Lapinlahden lukiossa on noin 150 opiskelijaa, joista parikymmentä suorittaa kaksoistutkintoa. Yleislukiossa aloituspaikkoja on: 60 ja kuvataidelukiossa 30.