Nuorten mopoilutapahtuma Lapinlahden karting-radalla – ohjelmassa ohjattua harjoittelua, esillä moottoripyöriä

Lapinlahdella on käynnistynyt hanke, jossa edistetään turvallista mopoilua. Hankkeessa ovat mukana yhteistyökumppaneina kunnan nuorisotoimi ja tekninen osasto, Liikenneturva, CAP-autokoulu, LähiTapiola, Gospel Riders, Ramboll, Lapinlahden Autourheilijat ja Pyöris sekä Pohjois-Savon pelastuslaitos.

Hankkeen tarkoituksena on lisätä nuorten tietoisuutta mopoilun riskeistä, parantaa mopon käsittelytaitoja, saada nuoret huomioimaan muut liikkuessaan mopoilla, ohjata nuoria turvalliseen harrastamiseen sekä löytää vaihtoehtoisia tapoja edistää liikenneturvallisuutta ja nuorten liikennekäyttäytymistä perinteistä poikkeavan toimintamallin kautta.

– Mopoilu on sinänsä ihan mielekäs ja mukava harrastus, josta meillä useimmilla on kokemusta. Tuemme hyvää asiaa antamalla vinkkejä ja neuvoja harrastuksen pitämiseksi turvallisena, kertoo kuntatekniikkapäällikkö Miikka Hietanen Lapinlahden kunnasta.

Hankkeeseen liittyy tapahtumia ja oppituntivierailuja sekä päättymässä jo oleva kysely nuorille ja heidän vanhemmilleen.

Ensimmäinen hankkeen tapahtuma on 13.6. kello 14–18 Lapinlahden karting-radalla.

Radalle on tehty ajoharjoittelurata.

– Tässä tapahtumassa käydään läpi esimerkiksi mopon käsittelyä, ennakoivaa ajoa ja jarrutusmatkoja.

Gospel Riders tuo moottoripyöriään kalustoesittelyyn ja esittelee kerhotoimintaansa. Liikenneturva tuo tapahtumaan törmäyspenkin, missä pääsee testaamaan, miltä tuntuu, kun pysähtyy kuin seinään. Vakuutusyhtiön edustajilta voi kysyä mopojen vakuutusasioista.

Vastaava tapahtuma järjestetään radalla toisen kerran elokuussa, jolloin mukana on lisäksi pelastuslaitos. Kalustoesittelyn lisäksi pelastajat kertovat, miten liikenneonnettomuuspaikalla toimitaan. Autokoulu tuo paikalle ajosimulaattorin pimeäajoharjoittelua varten.

– Suunnitelman mukaan elokuun tapahtumassa on Liikenneturvan järjestämä taitoajokilpailu ja tietokilpailu.

Syyskuussa nuorisotoimi ja Liikenneturva järjestävät kouluissa oppitunteja mopoteemalla. Liikenneturva tuo tunneille Mopomestari-kilpailun. Mopomestari toimii verkossa pelipohjaisessa Kahoot!-oppimisympäristössä.

Syksyyn sopivasti mukana on myös opetusta pimeällä ajoon.

Samanlaiset päivät järjestetään Varpaisjärvellä ja Lapinlahdella.

Ennen elo-syyskuuta seuraava tapahtuma on kesäkuun avauksen jälkeen on kuitenkin jo Varpaisjärven Maalaismarkkinoiden yhteydessä heinäkuun 23. päivänä.

Liikenneturvalta on tapahtumassa infopiste, teemana on koko perheenliikenneturvallisuus. Pyöriksen ajotaitoradalla pääsee kokeilemaan taitojaan polkupyörällä. Mukana on tietysti myös kunnan nuorisotoimi.

Hanke

Turvallisen mopoilun edistäminen Lapinlahdella

Hanke sisältää eri paikoissa järjestettäviä ohjattuja mopoiltoja, joissa on vaihtuva teema ja toteuttajina eri yhteystyökumppaneita sekä kouluttajia. Tapahtumissa keskitytään ajoharjoitteluun, liikenneturvallisuuteen, mopoilun ja moottoriurheilun harrastusmahdollisuuksiin sekä mopojen korjaukseen ja huoltoon.

Kohderyhmiä voidaan laventaa siten, että liikennekasvatukseen otetaan mukaan myös nuorempia, jolloin voidaan käydä läpi turvallista liikkumista esimerkiksi polkupyöräilyn näkökulmasta.

Hankkeen pääasiallisena kohderyhmänä on mopoikäiset nuoret.

Hankkeen myötä saadaan tietoa turvallisempaan liikenne- ja mopoilukulttuuriin tähtäävistä toimintamalleista ja paikkakuntatasoisesta kohdennetusta liikennekasvatustyöstä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat