Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tule meille töihin - Kiinnostaisiko vuosi Matin ja Liisan toimittajana? Hakuun tästä.

Koronavirusta on liikkeellä runsaasti, tartuntoja myös hoitokodissa – omaisvierailuihin osastoilla ja asumisyksiköissä kannattaa suhtautua varovaisuudella

Lapinlahdella on ollut terveydenhuollossa todettuja koronatartuntoja viime viikkoina 30–60 kappaletta. Suurin osa tartunnoista kuitenkin todetaan kotitesteillä, eikä näin ollen todellinen tartuntamäärä ole tiedossa.

Koronatestejä otetaan terveydenhuollon kapasiteetin riittämiseksi vain lääketieteellisin kriteerein vaikeaoireisilla, riskiryhmäläisillä, sote-työntekijöillä ja sosiaali- ja terveydenhuollon asumisyksiköiden epidemioiden selvittelyissä.

Pieni osa tartunnan saaneista ikäihmisistä on tarvinnut vuodeosastohoitoa.

– Suurin osa tartunnoista on lieväoireisia, mutta etenkin riskiryhmäläisillä ja iäkkäillä voi taudinkuva olla vaikeampi. Lisäksi Lapinlahdella on hoitokodissa todettu useita tartuntoja, kertoo johtava lääkäri Jukka Tiihonen.

Tartuntoja on melko paljon myös sote-työntekijöillä, mikä aiheuttaa haasteita työvoiman riittävyyteen.

Koronavirusta on liikkeellä laajasti ja tartunnalta voi olla vaikeaa suojautua. Yli 60-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien kannattaa huolehtia täyden rokotussarjan ottamisesta eli vähintään kolmesta rokotteesta.

Lisäksi vaikeasti immuunipuutteiset henkilöt ja 80 vuotta täyttäneet henkilöt voivat varata ajan neljänteen rokoteannokseen. Linkki rokotustiedotteeseen.

Omaisvierailuille hoitokoteihin ja vuodeosastolle saa mennä vain terveenä ja korkeintaan kaksi vierailijaa kerrallaan.

– Tiedossa ei saa olla myöskään tuoretta altistumista koronavirukselle vierailulle tullessa. Myös kotonaan asuvien iäkkäiden luona vierailtaessa kannattaa olla varovainen, kun virusta on paljon liikkeellä.