Pohjois-Savon koronarajoitukset eivät todennäköisesti kiristy – Se tarkoittaisi, että lapset ja nuoret saavat jatkaa harrastamista myös sisätiloissa

Pohjois-Savossa koronarajoitukset eivät todennäköisesti tiukkene, arvelee Kuopion yliopistollisen sairaalan johtaja ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin sijainen Olavi Airaksinen.

Rajoitusten pysyminen ennallaan tarkoittaisi sitä, että lapset ja nuoret voisivat jatkaa ohjattuja harrastuksiaan sisätiloissa. Pohjois-Savon alueellinen koronaepidemian torjunnan koordinaatioryhmä eli koronanyrkki kokoontuu tänään noin kello 14 pohtimaan mahdollisia uusia koronarajoituksia, muun muassa lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevia rajoituksia.

– Lasten ja nuorten harrastustoiminta yksi iso asiakokonaisuus, Airaksinen ennakoi.

Koronanyrkki antaa suosituksensa rajoituksista Itä-Suomen aluehallintovirastolle (avi), joka tekee lopullisen päätöksensä todennäköisesti keskiviikkona 12. tammikuuta.

– Olemme pyytäneet lausunnot sairaanhoitopiireiltä viimeistään tiistaiksi, jonka jälkeen teemme rajoitusten välttämättömyysarvioinnin. Mahdolliset jatkopäätökset annetaan luultavasti keskiviikkona, sanoo Itä-Suomen avin alueellinen viestintäpäällikkö Auli Posti.

Hallituksen koronaministerityöryhmä suositteli perjantaina, että kaikki yleiset sisätilat suljetaan, mikä tarkoittaa myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Tämän hetken rajoitusten mukaan vuonna 2004-syntyneet ja sitä nuoremmat voivat käyttää sisäliikuntatiloja ohjattuun harrastustoimintaan.

Nykyisten rajoitusten mukaan joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan ja kontaktilajeihin käytettävät tilat sekä tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytettävät tilat ovat Itä-Suomen aluehallintoviraston päätösten mukaan suljettu torstaihin 13. tammikuuta saakka.

Aluehallintovirasto on myös kieltänyt sisä- ja ulkoliikuntatiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleisökokoukset. Määräys ei kuitenkaan koske enintään 50 hengen tilaisuuksia, joissa kaikille osallistujille on määritelty oma istumapaikka. Määritelty istumapaikka tarkoittaa avin mukaan nimikoitua tai numeroitua istumapaikkaa.

Sen sijaan kuntosalit, uimahallit ja muut yksilöurheiluun tarkoitetut tilat voivat pitää ovensa auki myös rajoitusten aikana.

Kaikkia tiloja voi myös edelleen käyttää alle 18-vuotiaiden ohjattuun harrastustoimintaan, lääkinnälliseen kuntoutukseen ja ammattiurheiluun. Sulkupäätös ei myöskään koske yksityis- tai perhe-elämän piiriin koskevaa toimintaa.

Ammattiurheilussa rajaus tarkoittaa rajaamista palloilulajeissa kahteen ylimpään kansalliseen sarjatasoon, A-maajoukkueiden toimintaan sekä yksilöurheilussa kansainväliseen menestykseen tähtäävään tavoitteelliseen toimintaan. Päätösten ulkopuolelle on rajattu myös ammattiurheiluun liittyvä harjoittelu.

Ravintolat saavat olla auki koko maassa kello 18:aan. Ruokaravintolat voivat olla auki kello 20:een. Ravintolarajoituksista päättää kokonaisuudessaan valtioneuvosto.

Ravintolarajoitukset ovat tällä hetkellä voimassa tammikuun loppuun saakka.

Lisäksi hallitus suosittaa, että sisätiloissa järjestettävissä yksityistilaisuuksissa perheen ulkopuolisia henkilöitä voi olla maksimissaan viisi.

Myös koulut jatkuvat Pohjois-Savossa toistaiseksi lähiopetuksessa. Hallitus ei antanut perjantaina koko valtakuntaa koskevaa etäkoulusuositusta.