Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona – Terveysohjeet ovat tutut jo kuntavaaleista

Aluevaalit hyvinvointialueen valtuuston valitsemiseksi toimitetaan sunnuntaina 23.1. Äänestyspaikat ovat avoinna varsinaisena vaalipäivänä kello 9–20.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 12.1. kello 10.

Poikkeusjärjestelyt ovat tutut kesän kuntavaaleista.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Ulla Nikulainen kertoo, että Lapinlahdella ovat käytössä samat, hieman yksinkertaistetut ohjeet. Asia on nyt jo ihmisille tuttu.

– Valitettavasti kun on talviaika, meillä ei ole mahdollisuutta järjestää äänestyspistettä ulos. Toki ulkona äänestäminen on mahdollista silloin, jos on koronan takia karanteenissa. Tästä tulee ennakkoon ilmoittaa, jotta äänestäminen ulos voidaan järjestää.

Kesän kuntavaalien tapaan aluevaalit työllistävät koronan takia hieman enemmän väkeä. Lisähenkilöt ovat paikalla huolehtimassa, että vaalit voidaan toteuttaa terveysturvallisesti.

– Uutena asiana on maanantaina tullut oikeusministeriön suositus, että kunnan kiirehtisivät rokotusten antamista niin, että mahdollisimman monen vaalivirkailijan rokotussarja olisi annettu hyvissä ajoin ennen vaaleja.

Koska Pohjois-Savo on leviämisvaiheessa toivotaan, että äänestäjät välttävät vaalien perinteisiä ruuhka-aikoja, joita ovat ensimmäinen päivä heti, kun vaalipaikat aukeavat sekä viimeinen päivä ennen kuin äänestys päättyy.

Vaalipaikalla ohjeet ovat yksinkertaiset.

Vaalipaikalla pidetään riittävä etäisyys muihin ihmisiin, huolehditaan käsien puhtaudesta ja käytetään käsihuuhdetta.

Äänestäjien on myös käytettävä äänestyspaikalla kasvomaskia tai kasvovisiiriä, jos se on mahdollista.

Oman kynän käyttö on luvallista.

Tärkeää on, että äänestyspaikalle tullaan vain terveenä.

Äänestyspaikalla tarkastetaan henkilöllisyys.

Henkilöllisyystodistus ojennetaan vaalivirkailijan ilmoittamaan paikkaan. Jos vaalivirkailija pyytää poistamaan maskin, se poistetaan kasvoilta tarttuen korvalenkkeihin molemmin puolin ja pidetään kiinni lenkeistä koko tarkastuksen ajan.

Maskin saa laittaa takaisin päälle, kun vaalivirkailija antaa luvan.

Aluevaalit

Ennakkoäänestys 12.1.–18.1.

Lapinlahden kunnantalo

12.1.–14.1. kello 10–18

15.1.–16.1. kello 12–16

17.1.–18.1. kello 10–18

Varpaisjärven lähikirjasto

12.1.–14.1. kello 10–18

15.1. kello 12–16

16.1. suljettu

17.1.–18.1. kello 10–18