Alkuviikon aikana Lapinlahdella 17 uutta tartuntaa – walk in -rokotus kiinnosti keskiviikkona

Kunta kehottaa kaikkia yli 12-vuotiaita ottamaan rokotteen.

Keskiviikon walk in -rokotuksissa kävi 70 ensimmäisen koronarokoteannoksen ottanutta henkilöä, johtava lääkäri Jukka Tiihonen kertoo. Arkisto/Jussi Lopperi
Tero Joutselainen

Tero Joutselainen

Koronavirus on levinnyt Lapinlahdella parin viikon aikana ärhäkämmin kuin vielä kertaakaan epidemian aikana.

Eilen keskiviikkona todettiin yksi tartunta ja tänään kuusi. Tällä viikolla on todettu yhteensä 17 uutta tartuntaa.

Tartuntojen jäljitettävyys on hyvällä tasolla.

– Keskiviikon walk in -rokotuksissa kävi 70 ensimmäisen koronarokoteannoksen ottanutta henkilöä, johtava lääkäri Jukka Tiihonen kertoo.

Viime viikon aikana tartuntoja todettiin yhteensä 19.

Lapinlahden kunta kehottaa kaikkia yli 12-vuotiaita rokottamattomia henkilöitä ottamaan koronavirusrokotteen.

– Rokotteella voi pienentää omaa tartuntariskiään ja suojautua vakavalta koronavirustartunnalta, Jukka Tiihonen muistuttaa.

Rokoteajan voi varata osoitteessa lapinlahti.terveytesi.fi.

Tärkein keino hillitä viruksen leviämistä koulussa on se, että oireilevat oppilaat eivät tule kouluun. Koronatestiin ei oireilevia alle 12-vuotiaita lapsia kuitenkaan tarvitse viedä, ellei varmaa tietoa altistumisesta ole tai perheeseen kuulu rokottamattomia yli 16-vuotiaita.

Jos lapsi ei ole altistunut, hän voi terveysviranomaisen ohjeen mukaan palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on selvästi paranemassa ja oireet vähenemässä.

Yli 12-vuotiaat rokottamattomat nuoret tulee testata altistuksesta riippumatta, jos oireita ilmenee.

Jos tietää altistuneensa koronavirukselle ja saa infektio-oireita 14 vuorokauden sisällä altistuksesta, tulee ottaa yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen.

– Mikäli varmaa altistustietoa ei ole ja henkilölle tulee ylähengitystieinfektio-oireita tai muita virusinfektion oireita, testaamme henkilöitä THL:n nykyisten testauskriteerien mukaisesti rajallisen testauskapasiteetin vuoksi, Jukka Tiihonen kertoo.

Pohjois-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa kotitestien käyttöä tilanteissa, joissa lapsilla tai nuorilla ilmenee hengitystieinfektion oireita.

Kotona tehtävällä antigeenitestillä voi selvittää alustavasti voivatko oireet johtua koronavirustartunnasta. Testejä saa kaupoista ja apteekeista.

Jos testitulos on positiivinen, tulee tulos varmistaa terveyskeskuksessa tehtävällä PCR-testillä.

Kommentoi