Maanantaina seitsemän uutta tartuntaa, karanteenissa 60 henkeä – kunta kehottaa kaikkia yli 12-vuotiaita ottamaan rokotteen

Koronarokotteen voi ilman ajanvarausta saada keskiviikkona 24.11. kello 14-17 Lapinlahden terveyskeskuksessa. Arkisto/Jussi Lopperi
Katri Viitaniemi

Katri Viitaniemi

Lapinlahdella todettiin eilen maanantaina seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Karanteeniin oli maanantaihin mennessä asetettu noin 60 henkilöä.

Johtava lääkäri Jukka Tiihosen mukaan tartunnat ovat esiintyneet valtaosin rokottamattomilla henkilöillä ja perheiden sisällä.

Muilla kuin Matin ja Liisan koululla tartuntoja ei ole todettu.

Viime viikon tartuntamäärä on 19 – Lapinlahdella uusia tapauksia viikonloppuna 13

Sivistysosaston osastopäällikkö Rainer Leskinen kertoo, että karanteeniin ja eristykseen määrätyistä oppilaista on tehty etäopetuspäätös ja heille annetaan etäopetusta.

– Luokissa, joissa oppilaita on ollut etäopetuksessa, on annettu hybridiopetusta, eli opettaja on opettanut luokassa läsnä olevia oppilaita ja samalla ollut videoyhteydellä etäopetuksessa oleviin.

– Etäopetus on saatu toimimaan monilta osin hyvin. Oppilaille on pystytty antamaan kotiin riittävä määrä tietokoneita. Osassa oppiaineissa, esimerkiksi liikunnassa, opettaja voi antaa oppilaille myös tehtäviä, jotka oppilaan tulee suorittaa oppitunnin aikana.

Lapinlahden kunta kehottaa kaikkia yli 12-vuotiaita rokottamattomia henkilöitä ottamaan koronavirusrokotteen. Rokotteella voi pienentää omaa tartuntariskiään ja suojautua vakavalta koronavirustartunnalta.

Lapinlahden terveyskeskuksessa järjestetään walk in -rokotustapahtuma keskiviikkona 24.11. kello 14–17. Tuolloin rokotteen ottaminen on mahdollista yli 12-vuotiaille ilman ajanvarausta.

Jos haluaa varata rokotukseen ajan, sen voi tehdä täällä.

Pohjois-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä suosittaa kotitestien käyttöä tilanteissa, joissa lapsilla tai nuorilla ilmenee hengitystieinfektion oireita.

Lapinlahden kunta suosittaa niitä henkilöitä, joilla on varma altistumistieto covid-19 -virukselle, ottamaan infektio-oireiden ilmaantuessa yhteyttä terveyskeskuksen päivystykseen mikäli oireet alkavat 14 vuorokauden sisällä altistumisesta.

– Mikäli varmaa altistustietoa ei ole ja henkilölle tulee ylähengitystieinfektio-oireita tai muita virusinfektion oireita, testaamme henkilöitä THL:n nykyisten testauskriteerien mukaisesti rajallisen testauskapasiteetin vuoksi, Jukka Tiihonen kertoo.

Kotona tehtävällä antigeenitestillä voi selvittää alustavasti voivatko oireet johtua koronavirustartunnasta. Jos testitulos on positiivinen, tulee tulos varmistaa terveyskeskuksessa tehtävällä PCR-testillä.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän tiedotteen voi lukea tästä linkistä.

Kommentoi