Seurakuntayhtymä on antanut lapinlahtelaisille mahdollisuuden saareen käyttöön – nyt on on aika ideoida toimintaa!

Varsinainen leirikeskus tyhjennetään ja puretaan vielä tämän vuoden aikana, mutta jäljelle jää sauna, pieni savusauna, jätekatos, grillikatos sekä laituri. Tero Joutselainen
Tero Joutselainen

Tero Joutselainen

Väärninsaaren ystävät perustettiin viime vuoden lokakuun lopussa. Perustamiskokouksessa perustamiskirjan allekirjoitti 19 henkilöä. Yhdistyksen tarkoituksena oli pelastaa Ylä-Savon seurakuntayhtymässä myyntilistalle joutunut Väärninsaari lapinlahtelaisten virkistys- ja harrastekäyttöön.

Nyt 10 kuukautta myöhemmin tuohon tavoitteeseen on tavallaan päästy. Seurakuntayhtymän kanssa neuvotellun sopimuksen mukaan saaren ja sen jäljelle jäävien rakennusten käyttö- ja hallintaoikeus siirtyy vuodenvaihteessa yhdistykselle kymmenen vuoden vuokrasopimuksella. Varsinainen leirikeskus tyhjennetään ja puretaan vielä tämän vuoden aikana, mutta jäljelle jää sauna, pieni savusauna, jätekatos, grillikatos sekä laituri.

Seurakuntayhtymä vastaa kiinteistön kiinteistöverosta, vakuutuksesta, sähköstä, vesi- ja jätevedestä ja jätehuollosta vielä vuoden 2027 loppuun saakka.

Sopimukseen päästyään Väärninsaaren ystävät on voinut nyt ryhtyä suunnittelemaan tulevaa. Hallitus on kokoontunut ja tarkentanut toimintasuunnitelmaa. Yhdistyksen varapuheenjohtaja Hannu Niskanen haluaa muistuttaa, että nyt kun Ylä- Savon seurakuntayhtymä on antanut mahdollisuuden saareen käyttöön lapinlahtelaisille, on aika ideoida ja tehdä toimenpiteitä käytön edistämiseksi ja kehittämiseksi.

Muut tätä työtä tekemään lähtevät ovat alkuun puheenjohtaja Antero Ylitalo, sihteeri Sanna Nissinen sekä hallituksen jäsenet Jarno Koski, Kalevi Kyyrönen ja Anita Tegelberg ja varajäsen Marjatta Heikkilä.

Väärninsaaren tapahtumia voi seurata Matista ja Liisasta sekä www.facebook.com/VaarninsaarenYstavat

Varsinainen jäsenhankinta lähtee käyntiin, kun yhdistyksen rekisteröinti on hyväksytty. Hakemus on jo lähetetty. Jäsenmaksu on 10 euroa ja kannatusjäsenmaksu 100 euroa.

Alunperin tarkoitus oli vain säilyttää alue virkistyskäytössä, mutta nyt on näitä lisämausteita tullut mahdollisuuksien myötä.

Ideoitakin on jo ensi kesälle. Varsinaisen saunan lisäksi tontilla sijaitsee huonokuntoinen savusauna, mikä ei ole ollut käytössä vuosiin. Kysyntää käytölle tuntuisi olevan. Savusauna on mahdollisuus hienossa ympäristössä.

– Katsotaan löytyykö talkoohenkeä savusaunan kunnostamiseen ensi kesänä, heittää puheenjohtaja Antero Ylitalo jo haastetta.

Väärninsaaren ystävien varapuheenjohtaja Hannu Niskanen ja puheenjohtaja Antero Ylitalo kertovat, että rannassa oleva savusauna on yksi mahdollinen ensi kesän talkookohde. Tero Joutselainen

Alustavissa suunnitelmissa on myös matkaparkkitoiminnan käynnistäminen ensi kesänä esimerkiksi viidellä matkailu- ja asuntovaunupaikalla.

– Uskoisin, että kesäaikaan entiset lapinlahtelaiset mielellään yöpyisivät lapsuuden ja rippikouluaikaisessa maisemissa.

Ennen tätä kesää Lapinlahden keskustaajaman lähellä ei ole ollut mahdollisuutta yöpyä matkailuajoneuvoilla kuin niin sanotussa puskaparkissa. Nyt Väärnin Pappilassa on ollut tähän mahdollisuus Matkaparkki-sovelluksella.

Rakennuksiin jäänyt irtaimisto siirtyi vuokrasopimuksen myötä myös yhdistykselle. Oikeastaan mitään toimintaan tarvittavaa ei irtaimistosta löydy ja tarkoitus onkin myydä kaikki, mikä kaupaksi käy. Tavara on sellaista, mitä seurakunnan leirikeskuksessa voi kuvitella olevan ja vähän enemmänkin. Lisäksi myydään kaikki käyttökelpoinen talotekniikka ja kalustus rakennuksesta. Myynti on jo aloitettu.

Erityinen kirpputoritapahtuma irtaimiston myynnille järjestetään Väärninsaaressa 19.9. kello 11–16. Tero Joutselainen

Erityinen kirpputoritapahtuma irtaimiston myynnille järjestetään Väärninsaaressa 19.9. kello 11–16. Ensimmäisen tunnin aikana on mahdollisuus tutustua etukäteen tavaroihin, Myynti alkaa kello 12. Martat myyvät lettuja ja kahvia. Tiistaiseura myy hapankaalia ja partiolaiset myyvät makkaraa.

Väärninsaaren ystävät toivottaa kaikki joukolla mukaan viettämään syksyinen sunnuntai-iltapäivä muistorikkaassa Väärninsaaressa.

Tavaran myynnillä ja kirpputoritapahtumalla on tietysti tarkoitus kerätä varoja tulevaan toimintaan.

Aivan yhtä tärkeä tavoite on kuitenkin saada ihmiset käymään saaressa ja sitä kautta saada ideoita toimintaan. Monella saattaa käynnin väli olla jo aika pitkä.

Väärninsaaren ystävät on enemmänkin isännöitsijän ja mahdollistajan, katto-organisaation roolissa. Yhteistyökumppaneiksi tarvitaan yhdistyksiä, yrityksiä ja muita aktiivisia toimijoita.

– Alunperin tarkoitus oli vain säilyttää alue virkistyskäytössä, mutta nyt on näitä lisämausteita tullut mahdollisuuksien myötä. Nyt on aika vaikuttaa, että päästään valitsemaan parhaat ideat toteutukseen.

Suuria taloudellisia resursseja ei yhdistyksellä ole ja toteuttajiakin tarvitaan varmasti jokaiseen ideaan erikseen.

Talkootoimintaa tulee olemaan ainakin pusikkojen raivauksessa ja pelikenttien kunnostamisessa. Uusia käyttäjiä tulee alueella tiedotuksen myötä, mutta vanhakin käyttö toivottavasti jatkuu.

– Seurakunnat voivat totta kai edelleen järjestää saaressa luontokirkkoja ja muita tilaisuuksia ja tapahtumia.

Vuokrasopimuksen mukaan mikään alueella tapahtuva toiminta ei saa olla ristiriidassa kristillisten arvojen kanssa.

Väärnin leirikeskukselle uusi ylläpitäjä – Toiminta virkistys- ja kokoontumispaikkana jatkuisi uusien käyttäjien myötä

Rantasaunaan pitäisi saada wc-tilat. Mahdollisuutta tutkitaan tällä viikolla, kertovat Väärninsaaren ystävien varapuheenjohtaja Hannu Niskanen ja puheenjohtaja Antero Ylitalo. Tero Joutselainen

Kommentoi