Metropoliitan pääsiäistervehdys: Kristus nousi kuolleista – totisesti nousi!

Toivo synnyttää uskon, kirjoittaa metropoliitta Arseni. Juha Poutanen

Arseni

Taivaasta laskeutunut hohtava enkeli julisti ensimmäisenä ilosanoman Kristuksen ylösnousemuksesta: ”Älkää te pelätkö. Minä tiedän, että te etsitte ristiinnaulittua Jeesusta. Ei hän ole täällä, hän on noussut kuolleista, niin kuin hän itse sanoi. Tulkaa katsomaan, tuossa on paikka, jossa hän makasi.” (Matt. 28:5–6)

Suuren paaston neljäkymmentä päivää ja Kristuksen viimeisten elinpäivien tapahtumista kertova suuri viikko on johtanut meitä juhlien juhlaan ja riemujen riemuun – Herran pääsiäiseen. Voimme nyt kysyä apostoli Paavalin tavoin: ”Missä on voittosi kuolema? Missä on pistimesi kuolema?” (1. Kor. 15:55)

Vapahtajamme kärsi ja kuoli meidän tähtemme ja nousi kolmantena päivänä kuolleista. Enkelin tyhjältä haudalla julistama sanoma Kristuksen ylösnousemuksesta on suuri ihme ja hengellisen elämämme perusta. Samoin kuin kuolema sai Aadamin lankeemuksessa alkunsa ihmisestä, samoin kuolleiden ylösnousemus on alkanut ihmisestä, meidän Herrastamme ja Jumalastamme Jeesuksesta Kristuksesta.

Kristuksen pelastusteko – kuoleman voittaminen – vapautti ihmiskunnan kuoleman vallasta ja antoi meille mahdollisuuden iankaikkiseen elämään.

Pääsiäisen sanoma antaa meille toivon. Pyhä apostoli Pietari muistuttaa meitä tästä lähetyskirjeessään: Ylistetty olkoon meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen Jumala ja Isä! Suuressa laupeudessaan hän on synnyttänyt meidät uuteen elämään ja antanut meille elävän toivon herättämällä Jeesuksen Kristuksen kuolleista. (1. Piet. 1:3)

Toivo synnyttää uskon ja lopulta varmuuden Kristuksen lunastustyön hedelmästä: mahdollisuudesta iankaikkiseen elämään ja ylösnousemukseen.

Pääsiäisen sanoma antaa meille toivon.

Mirhantuojanaisten tavoin saamme tänäkin vuonna lähteä riemuissaan viemään sanaa ylösnousemuksen ihmeestä pääsiäistroparin sanoin: Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi.

Kirjoittaja on Kuopion ja Karjalan metropoliitta.

Kommentoi