Alle 70-vuotiaat riskiryhmäläiset voivat ensi viikolla varata rokoteaikoja

Astra Zenecan rokotetta on saatu Lapinlahdelle pieni erä. Timo Mustalampi
Katri Viitaniemi

Katri Viitaniemi

Lapinlahden terveyskeskus on saanut pienen määrän Astra Zenecan valmistamaa koronarokotetta, joka on tarkoitettu alle 70-vuotiaille riskiryhmäläisille.

Tähän mennessä käytäntönä on ollut, että terveyskeskuksesta otetaan suoraan yhteyttä riskipotilaisiin. Nyt kuitenkin 60–69-vuotiaita riskiryhmäläisiä pyydetään itse varaamaan rokotusaika. Ajanvaraus on tarkoitettu riskiryhmään 1 kuuluville, eli henkilöille joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

– Riskiryhmäpotilaiden kohdalla keskitämme rokotukset tässä vaiheessa iäkkäämpiin riskiryhmäläisiin, koska heillä riskisairauden ohella ikä tuo entisestään kohonneen riskin vakavalle koronavirustaudille ja koska rokotetta on rajallinen määrä, johtava lääkäri Jukka Tiihonen perustelee.

60–69-vuotiaiden riskiryhmäläisten ajanvaraus on keskiviikkona 24.2. kello 9–12 numerosta 017 272 0453, ja rokotusaika on saman viikon lopulla. Rokotteita riittää 50 ensimmäiselle.

Soittoaika on tarkoitettu vain niille henkilöille, jotka kuuluvat alla lueteltuihin riskiryhmiin. Mikäli takaisinsoittoa ei kuulu noin vuorokauden sisällä soitosta, on ajanvaraus täynnä. Uudesta ajanvarausmahdollisuudesta tiedotetaan, kun rokotteita on taas saatavilla.

Lisätietoja riskiryhmien koronarokotusten priorisointijärjestyksestä on THL:n verkkosivuilla.

Riskiryhmä 1

Seuraavia 60–69-vuotiaita pyydetään ottamaan yhteyttä

Henkilöt, joille on tehty elinsiirto tai kantasolusiirto

Henkilöt, joilla on aktiivisessa solusalpaajahoidossa oleva syöpäsairaus tai solusalpaajahoito on lopetettu enintään 6 kk aiemmin

Henkilöt, jotka sairastavat leukemiaa tai lymfoomaa

Henkilöt, joilla on vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, kuten vaikea perinnöllinen immuunivajaus tai henkilöt, joilta on poistettu perna

Henkilöt, joilla on vaikea pitkäaikainen munuaissairaus

Henkilöt, joilla on vaikea krooninen keuhkosairaus (keuhkoahtaumatauti, keuhkofibroosi, toinen keuhko puuttuu tai huonossa hoitotasapainossa oleva astma, joka vaatinut viimeisen vuoden aikana kortikosteroidilääkitystä suun kautta tablettina.)

Henkilöt, joilla on lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

Henkilöt, joilla on Downin syndrooma

Kommentoi