Ensimmäiset saivat koronavirusrokotteen KYSissä - Suurin osa suhtautuu myönteisesti rokotteeseen

Tero Joutselainen

Tero Joutselainen

Henkilöstön rokotukset covid-19-koronavirusta vastaan alkoivat Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (KYS) maanantaina 28. joulukuuta 2020. Kymmenkunta työntekijää sai uuden Comirnaty-nimisen rokotteen.

– Hyvin positiivinen ja odottava kanta meillä on koronarokotetta kohtaan. Uskon, että suurin osa henkilöstöstä suhtautuu myönteisesti rokotteeseen ja haluaa sen ottaa, kuvaa kysiläisten mietteitä palvelukeskusjohtaja Olavi Airaksinen, joka toimii myös johtajaylilääkärin ja sairaalanjohtajan tehtävissä joulun seutuun.

– Tämä on tärkeä asia ja asiantuntijat suosittelevat vahvasti, että rokote kannattaa ottaa. Koronavirusrokote on todettu tutkimuksissa turvalliseksi ja tehokkaaksi. Se, että riittävän moni ottaa rokotteen on tapa saada väestölle suojaa covid-19-taudilta.

Ensivaiheessa KYSissä koronarokotusta tarjotaan todettuja tai epäiltyjä covid-19-potilaita hoitaville ammattilaisille teho-osastolla, vuodeosastoilla, päivystyksessä, ensihoidossa ja lasten osastoilla. Tämän jälkeen vuorossa ovat koronanäytteenoton ja kuvantamisen henkilöstö. Rokotus on vapaaehtoinen.

– Rokotuksia KYSissä on suunnitelmissa tälle viikolle joka päivälle. Tällä viikolla on tulossa myös lisää rokotetta, Airaksinen kertoo.

Rokotettaville tulee antaa toinen annos rokotetta kolmen viikon kuluttua ensimmäisestä pistoksesta. Toisen annoksen saamisesta kestää viikon ajan, ennen kuin rokotteen saajalla on täysi hyöty rokotteesta.

Työyksiköt tekevät suunnitelmat KYSin henkilöstön rokottamista varten ja rokotukset antaa työterveyshuolto. Rokotusjärjestys on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Valtioneuvoston hyväksymän ohjeen mukainen.

Airaksisen mukaan menee mahdollisesti ainakin keväälle ennen kuin kaikki rokotuksen haluavat kysiläiset on rokotettu.

– Tässä seurataan THL:n rokotusjärjestystä ja henkilöstön rokotusaikataulu riippuu myös rokotteiden saatavuudesta.

Kunnat vastaavat rokotusten antamisesta omalla alueellaan. Kunnat tekevät rokotusten järjestämisessä yhteistyötä oman sairaanhoitopiirinsä ja erikoisvastuualueen (ERVA) kanssa. Rokotusten toteuttamisessa ohjaa ja tukee THL.

KYS toimii syväjäässä säilytettävien koronavirusrokotusten keskusvarastona Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella, sillä kaikkialla ei ole tarvittavaa säilytysmahdollisuutta.

– Odotettavissa on, että pian käyttöön saadaan myös rokotteita, jotka eivät vaadi kylmäsäilytystä tämän ensimmäisen rokotteen tavoin, Airaksinen mainitsee.

Kommentoi