Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tule meille töihin - Kiinnostaisiko vuosi Matin ja Liisan toimittajana? Hakuun tästä.

Kunnanjohtajan uudenvuodentervehdys | Positiivisin ajatuksin vuoteen 2021

Harva meistä olisi uskonut vuosi sitten, että vuodenvaihdetta 2020–2021 juhlistetaan tiukkojen kokoontumisrajoitusten voimassa ollessa. Vaikea olisi myös vuosi sitten ollut uskoa, että lapset käyvät keväällä koulua etäopetuksen kautta tai että julkisilla paikoilla liikutaan vuoden 2020 lopussa maskit kasvoilla.

Meillä on siis hyvin erikoinen vuosi takana ja erikoiset ajat jatkuvat vielä pitkälle alkavaan vuoteen. Koronaepidemia on ollut hyvin ei-toivottu vieras ja se on vaikuttanut ikävällä tavalla koko ihmiskunnan arkeen. Kuitenkin vanha sanonta, ”ei niin pahaa, ettei jotakin hyvääkin” pätee myös tähän meneillään olevaan tilanteeseen.

Näin vuoden vaihtuessa haluankin nostaa esille muutaman sellaisen ilmiön, joiden toivon jäävän tavalla tai toisella keskuuteemme myös koronan jälkeen.

Luontosuhteen tiivistyminen. Monen kohdalla koronan uhka on tarkoittanut harrastusmahdollisuuksien osalta luontosuhteen tiivistymistä. Olen iloinen, että luonnossa saa halutessaan liikkua edelleen ”omissa oloissaan”, mutta toisaalta olen ollut myös hyvin iloinen siitä, että viime kesänä metsäpoluilla tuli vastaan poikkeuksellisen paljon koko perheen kokoonpanolla liikkeelle lähteneitä ihmisiä. Useimmilla oli suu hymyssä ja erityisesti lapsista huomasi, että tämä on jotakin uutta ja ihmeellistä.

Vaikka luontoon ”eksyminen” saattoi olla ikään kuin pakon sanelemaa, olen varma, että nämä ihmiset tulevat jatkossa yhä useammin hakeutumaan metsän keskelle. Luonnon näkeminen, kokeminen ja aktiivinen luonnossa tekeminen lisäävät monien tutkimusten mukaan merkittävästi ihmisten hyvinvointia.

Myönteiset vaikutukset ympäristöön. Konkreettisimmin myönteiset ympäristövaikutukset lienee nähty niillä maapallon alueilla, joissa myös ihmistoiminnan ympäristöä pilaavat vaikutukset ovat ilmeisimmin näkyvissä. On uutisoitu mm. siitä, että kuluneena vuonna tietyissä Aasian suurkaupungeissa on nähty sellainen ihme, kuin sininen taivas. Normaalisti taivas ei ole näillä alueilla ollenkaan näkyvissä ilmansaasteiden ja teollisuuden sankan savun vuoksi.

Toivottavasti olemmekin kriisin myötä oivaltaneet, että ihan perusarkeen kuuluu lukuisa joukko ”tähtihetkiä”.

Samoin on uutisoitu, että esimerkiksi Venetsian kanaalien vesi on kirkastunut ja houkutellut kaloja ja delfiinejä. Meillä näin radikaaleja vaikutuksia ei ole tietenkään nähty, koska ympäristömme tila on normaalistikin erittäin hyvällä tasolla. Kuitenkin myös Suomessa, erityisesti kaupunkien ilmanlaatu, on parantunut koronaepidemian johdosta.

Pakon sanelema digiloikka. Laaja etätyösuositus on pakottanut eri organisaatiota tarkastelemaan toimintatapojaan ja palveluiden tuottotapojaan uudelleen. Työn tekemiseen liittyviä uusia verkkopalveluita on otettu nopeasti käyttöön ja monet palvelut, joita ei pitänyt voida toteuttaa etänä, toteutuvat nyt etänä.

Muun muassa nämä seikat osoittavat, että kulutamme monelta osin aivan tarpeettomasti aikaa ja muita resursseja pelkkään siirtymiseen paikasta A paikkaan B. Digiloikka haastaakin jatkossa yhä voimakkaammin työn ja ajan, työn ja paikan sekä myös työn ja työsuhteen väliset riippuvuussuhteet.

Työntekijän kannalta uudet työn tekemisen tavat avaavat väistämättä uusia mahdollisuuksia esimerkiksi työnantajan ja asuinpaikan valinnan osalta.

Niin ristiriitaiselta kuin se tuntuukin, ovat edellä mainitut myönteiset asiat syntyneet ikään kuin koronaepidemian torjuntatyön ”sivutuotteena”. Samaiseen kategoriaan kuulunee myös ns. ”normaalin” elämän arvostus.

Koronakriisin myötä meistä jokainen on varmasti saanut omakohtaisesti kokea, että esimerkiksi ystävien tapaamiset tai hetket vielä läheisempien ihmisten kanssa eivät olekaan itsestään selvyyksiä.

Toivottavasti olemmekin kriisin myötä oivaltaneet, että ihan perusarkeen kuuluu lukuisa joukko ”tähtihetkiä”, joita emme ole osanneet tähän mennessä riittävästi arvostaa. Tämän asian koitan ainakin itse pitää mielessä.

Oikein hyvää uutta vuotta ja pysytellään terveinä!

Kirjoittaja on Lapinlahden kunnanjohtaja.