Terveyskeskuksessa asioiville maski kasvoille – Suojele itseäsi, suojele muita

Kunnantalolla on huomattu, että kun maski jaetaan, sitä myös käytetään, kertoo kunnanjohtaja Janne Airaksinen. Tero Joutselainen
Tero Joutselainen

Tero Joutselainen

Koronatilanne on toistaiseksi rauhallinen Lapinlahdella. Kunnassa on kuitenkin ennakoitu riskien suhteen ja suositukset ovat jo perustasoa tiukemmat. Maskin käyttöä suositellaan tilanteissa, joissa tartuntariski kasvaa olennaisesti. Esimerkiksi kokoustilanteet ja tapaamiset ovat tällaisia.

– Kunnantalolla huomattu, että kun maski jaetaan, sitä myös käytetään. Usein maski unohtuu kotiin, kun käytöstä ei ole vielä tullut rutiini, kertoo kunnanjohtaja Janne Airaksinen.

Hän toivoo. että jokainen kuntalainen ajattelisi itseään esimerkkinä muille.

– Myös terveysviranomaiset suosittavat maskin käyttöä, maskilla on positiivinen vaikutus koronatilanteen hallinnassa.

Maskilla ei suojata vain itseä vaan myös ympärillä olevia ihmisiä.

Myös esimerkiksi Lapinlahden seurakunta on antanut työntekijöilleen suosituksen maskin käytöstä.

Maskilla ei suojata vain itseä vaan myös ympärillä olevia ihmisiä.

Tällä viikolla Lapinlahden kunnan lautakuntien, kunnanhallituksen ja valtuuston kokouksissa siirryttiin jälleen hybridimalliin, jossa kokouksiin osallistuminen on mahdollista myös etäyhteydellä.

Koronatilanteeseen tartuttiin kunnassa keväällä nopeasti. Valmiusryhmä kokoontuu kolme kertaa viikossa, tarvittaessa useamminkin ja viranomaisohjeet jalkautetaan viivyttelemättä.

Kiihtymisvaihe on arkea muun muassa Kuopiossa ja Siilinjärvellä – ja tilannekuva muuttuu koko ajan. Konkreettisiin toimiin on varautumisessa päästävä nopeasti.

Kuntalaiset liikkuvat työssä, vapaa-ajalla ja harrastuksissa kunnasta toiseen. Työpaikkojen lisäksi on hyvä ajatus antaa suosituksia maskin käytöstä myös vapaa-ajalle. On huomioitava, että liikkeet, joissa asioimme ja palvelut, joita käytämme ovat jonkun toisen työpaikkoja. Monesti etäisyyden säilyttäminen ei ole mahdollista, vaikka jokaiselle pitäisi siihen antaa mahdollisuus.

Yksi isoja asiakasmääriä käsittävä palvelu on terveyskeskus, jossa nyt suositetaan kasvomaskin käyttöä sekä henkilökunnalle että asiakkaille.

Voimakas suositus on siis, että asiakkaat käyttävät omaa maskia jo tullessaan, mutta mikäli maskia ei ole, voi vastaanotolle ilmoittautumisen yhteydessä pyytää maskin. Kanttiinissa asioinnin yhteydessä kasvomaski tulisi elintarvikkeiden nauttimisen jälkeen vaihtaa uuteen. Odotustiloissa on pyrittävä pitämään turvavälit muihin asiakkaisiin.

Paljon hyviä asioita on jo pysyvinä toimintatapoina.

Kouluissa ja varhaiskasvatuksessa ollut voimakas asennekampanja jo keväästä lähtien. Esimerkiksi käsien jatkuva pesu on lapsille ja nuorille jo automaatio. Tietoisuus on tätä kautta levinnyt myös perheisiin.

Uudet toimintatavat toimivat myös nuorisotiloissa, joissa myös esimerkiksi käyttäjät huolehtivat itse, että pelikoneet tulevat puhdistettua käytön jälkeen.

Samanlaista käytäntöä toivotaan noudatettavan laitteiden osalta myös kuntosaleilla. Hyvää kehitystä on niissä jo ollutkin, mutta parannettavaa löytyy vielä. Kertakäyttöliinat ja desinfiointiaineet ovat kyllä käytössä – siitä asia ei ole kiinni.

Ohjeistukset liikuntasaleille tehty jo keväällä. Isoja ryhmiä on jaettu pienempiin ryhmiin ja pienempiä tiloja myös tuuletetaan välillä. Käsien pesusta on muistutettu, siivousta tehostettu ja desinfiointiaineet sekä kertakäyttöliinat ovat jaossa laitteiden pyyhkimistä varten.

Esimerkiksi jäähallilla taas ovat voimassa lajiliittojen suositukset, joiden mukaan tapahtumissa ja toiminnassa kaikkien on käytettävä maskia, kun tiloissa liikutaan muuten kuin jäällä urheilusuorituksen aikana.

Pelkästään ryhmäpaine pitää huolen, että näin myös tapahtuu.

Kommentoi