Käytäthän kasvomaskia terveyskeskuksella asioidessasi – kiihtymisvaihe on jo rajan takana

Kasvomaskin käyttöä kannattaa harjoitella, että on valmis, kun tilanne sitä vaatii. Anton Soinne

Tero Joutselainen

Lapinlahdella on ollut rauhallinen tilanne COVID19-pandemian suhteen koko syksyn ajan. Kuopiossa ja Siilinjärvellä ollaan epidemian kiihtymisvaiheessa.

Naapurikuntien tilanteen vuoksi Lapinlahden terveyskeskuksella suositetaan kasvomaskin käyttöä sekä henkilökunnalle että asiakkaille.

Suositus on siis, että asiakkaat käyttävät omaa maskia jo tullessaan, mutta mikäli maskia ei ole, voi vastaanotolle ilmoittautumisen yhteydessä pyytää maskin.

Kanttiinissa asioinnin yhteydessä kasvomaski tulisi elintarvikkeiden nauttimisen jälkeen vaihtaa uuteen. Odotustiloissa on pyrittävä pitämään turvavälit muihin asiakkaisiin.

Laaja maskin käyttö vähentää altistumista koronavirukselle. Altistumista ei välttämättä ole tapahtunut, jos COVID-19-tapaus ja/tai lähikontakti ovat käyttäneet kasvomaskia, kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai visiiriä. Altistumistilanteiden arvioinnissa huomioidaan aina kokonaistilanne kuten tilan koko ja ilmanvaihto sekä altistumisen luonne ja kesto.

Ihmisiä kehotetaan välttämään tarpeettomia lähikontakteja sekä yksityisissä tilaisuuksissa että julkisissa tiloissa. Julkisissa tiloissa tulee huolehtia siitä, että on tosiasiallinen mahdollisuus välttää lähikontaktit. Esimerkiksi kaupassa käynnin yhteydessä pitää käyttäytyä niin, että kaikilla on mahdollisuus välttää lähikontakti. Tämä voi tarkoittaa maskin käyttöä jo ennen kiihtymisvaihetta. Asioidessa liikkeissä ja palvelupisteissä on hyvä huomata, että ollaan jonkun työpaikalla.

Keskustelu