Tällä kertaa influenssarokotukseen varataan aika – Joukkorokotuksia ei tänä syksynä järjestetä

Terveydenhoitaja Virpi Hynynen ja osastonhoitaja Merja Maijala kertovat, että turvallisuudesta huolehditaan rokotuspäivinä. Katri Viitaniemi
Katri Viitaniemi

Katri Viitaniemi

Koronaviruksen leviämistä torjutaan kaikin mahdollisin keinoin, mutta tutummatkin virukset vaativat oman huomionsa myös tänä vuonna. Influenssakausi on tuloillaan, ja siihen varautuminen vaatii tällä kertaa erikoisjärjestelyjä.

– Joukkorokotustilaisuuksia ei voida järjestää. Tänä syksynä influenssarokotteen saa ajanvarauksella, kertoo rokotuksista vastaava terveydenhoitaja Virpi Hynynen.

Kausi-influenssaa vastaan lapinlahtelaisia rokotetaan marraskuussa. Rokoteaikoja voi varata sitä varten varattuina soittoaikoina. Lapinlahdelle rokotusaikoja jaetaan 9.–11. marraskuuta kello 12–15 ja Varpaisjärvelle 17.–18. marraskuuta kello 12–15.

Rokotuspäivät ovat ajanvarauspäiviä seuraavana viikonloppuna.

Ajanvarauspuhelut ohjautuvat takaisinsoittojärjestelmään. Ajanvaraus voi ruuhkautua, mutta siihen on terveyskeskuksessa varauduttu.

– Jokaiselle ajanvaraajalle soitetaan takaisin saman päivän aikana. Puheluita puretaan niin pitkään, että kaikille päivän soittajille on vastattu, kertoo poliklinikan osastonhoitaja Merja Maijala.

Rokotukset on järjestetty mahdollisimman turvallisiksi. Rokotusajat ovat poikkeuksellisesti viikonloppuina, jolloin Lapinlahden terveyskeskuksen ja Varpaisjärven terveysaseman tiloissa on mahdollisimman vähän muuta toimintaa ja liikennettä.

Rokotuspisteitä on useita, ja rokotukseen saapuja ohjataan aulatiloista oikeaan pisteeseen. Henkilökunta huolehtii, ettei odotustiloihin synny ruuhkaa.

– Rokotukseen tulee saapua täsmällisesti, eikä terveyskeskuksen tiloihin pidä jäädä oleilemaan rokotuksen jälkeen, ohjeistaa Virpi Hynynen.

Rokotukseen saa saapua vain terveenä. Jos ajan joutuu perumaan sairauden takia, tilalle annetaan uusi aika.

Maksuttomaan influenssarokotteeseen ovat oikeutettuja raskaana olevat, yli 65-vuotiaat, lapset puolivuotiaista kuusivuotiaisiin sekä sairautensa vuoksi lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat.

Rokotteen saa maksutta myös jokainen, jonka lähipiiriin kuuluu riskiryhmäläinen.

Lapset rokotetaan lastenneuvolassa, ja aika rokotukseen varataan neuvolan puhelintunnilla. Kouluikäiset saavat rokotteensa kouluterveydenhoitajalta. Myös työterveyshuolto rokottaa asiakkaitaan.

Viime talven influenssa-aalto jäi Merja Maijalan mukaan valtakunnallisesti matalaksi, koska maaliskuussa ihmisten liikkuminen väheni niin paljon. Samoilla toimilla joilla hillittiin koronaviruksen leviämistä, jarrutettiin myös influenssa-aaltoa.

Tänä syksynä influenssarokotteen ottaminen on tärkeää myös siitä syystä, että influenssatapaukset kuten muutkin kausiflunssat kuormittavat koronatestausta.

Lapinlahdella influenssarokotetta otetaan yleensä valtakunnallista keskiarvoa aktiivisemmin. Viime vuonna yli 65-vuotiaista noin 53 prosenttia sai rokotteen.

– Iäkkäillä on hyvin tietoa rokotteen hyödyistä eikä sen ottamista yleensä tarvitse heille perustella. Lastenneuvolan puolella tietoa ja perusteluja kaivataan hieman useammin, kertoo Virpi Hynynen.

Ajanvaraus marraskuussa

Näin varaat ajan

Rokotusaika varataan numerosta 017 272 0451 sitä varten varattuina soittoaikoina

Lapinlahden ajanvaraus 9.–11.11. kello 12–15

Varpaisjärven ajanvaraus 17.–18.11. kello 12–15

Puhelut ohjautuvat takaisinsoittojärjestelmään, hoitaja soittaa takaisin saman päivän aikana.

Lapsille ja koululaisille rokotusaika varataan lastenneuvolan tai kouluterveydenhuollon kautta.

Keskustelu