Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kunnanjohtajan kolumni | Koronan toinen vaihe, asenne ratkaisee

Kuntalehti haastatteli elokuussa muutamia itä-suomalaisia kuntajohtajia, aiheena oli koronakriisin johtaminen kunnan näkökulmasta. Myös allekirjoittaneelta pyydettiin näkemystä siitä, miten onnistuimme keväällä ja miltä syksyn tilanne näyttää. Kevät meillä meni näin jälkeenpäin arvioituna aikalailla putkeen, koska kunnassamme vahvistettiin ainoastaan yksi positiivinen covid-tapaus.

Meillä oli varmasti tuuriakin, mutta onnistuimme myös tekemään paikallisesti oikea-aikaisia toimenpiteitä epidemia leviämisen ehkäisemiseksi ja toisaalta esim. terveyspalvelujen toimintakyvyn turvaamiseksi. Kunnallisia palveluita järjesteltiin merkittäviltä osin uudelleen, työntekijöitä siirrettiin uusiin tehtäviin, koulut toimivat etäopetuksessa ja mm. kokoontumiset rajoitettiin minimiin. Kunnanhallitus, lautakunnat ja virkamiesjohto tekivät merkittäviä päätöksiä erittäin nopealla aikataululla.

Valtakunnallinen ja myös maakunnallinen koronatilanne on mennyt huonompaan suuntaan viimeisen kahden kuukauden aikana. Lapinlahden kunta on ottanut tänä aikana täysimääräisesti käyttöön kaikki THL:lta ja muilta viranomaistahoilta tulleet ohjeet koronaviruksen torjumiseksi.

Näin toimien voin osoittaa, että välitän omasta ja kanssaihmisten terveydestä.

Ohjeistettujen maski-, testaus- ja muiden käytäntöjen lisäksi olemme järjestelleet kunnan tuottamia palveluja niin, että riski kuntalaisten ja kunnan henkilökunnan sairastumiseen tai altistumiseen olisi mahdollisimman pieni. Koronatestejä otetaan Lapinlahdella tällä hetkellä 20–30 kappaleen päivävauhdilla. Tähän mennessä kunnassamme on todettu se kevään tapaus mukaan lukien kaksi koronapositiivista testitulosta ja toistaiseksi olemme välttyneet myös laajamittaisilta altistumisilta.

Se, miten kuntamme tilannekuva koronan suhteen etenee loppusyksyn ja talven aikana, on hyvin pitkälti meidän jokaisen omasta asennoitumisesta ja toiminnasta kiinni.

Hyvä käsihygienia, riittävät turvavälit kanssaihmisiin, suurten ihmisjoukkojen välttäminen, maskisuositusten noudattaminen ja vaikkapa sen testituloksen odottaminen omissa oloissaan ennen kaupassa asiointia ovat asioita, jotka vaikuttavat ratkaisevasti siihen saanko viruksen ja jos saan niin tartutanko sen muihin.

Tuntuuhan se oudolta olla kättelemättä kaveria vaikkapa onnistuneen hirvijahdin päätteeksi tai käyttää maskia julkisilla paikoilla, mutta näin toimien voin osoittaa, että välitän omasta ja kanssaihmisten terveydestä.

Pysytellään terveenä.

Kirjoittaja on Lapinlahden kunnanjohtaja.