lauantai 7.8.2020 Lahja

Lapinlahden ja Varpaisjärven paikallislehti

Matti ja Liisa on 45-vuotias

Paikallislehti Matti ja Liisa sai alkunsa Varpaisjärvellä. Ensimmäinen lehti ilmestyi 26.11.1970. Kunnia sen perustamisesta lankeaa Lions Club Varpaisjärvi -yhdistyksen paikkakunnan parantamistoimikunnalle.
Toimikunta oli aiemmin julkaissut kuntalaisten verotustiedoista niin sanottua verokalenteria. Syksyllä 1970 se päätti tukea Varpaisjärven Vireen varainhankintaa myymällä ilmoituksia julkaisemaansa omaan lehteen.
Lehtihankkeeseen kyseltiin mukaan myös lapinlahtelaisia, mutta naapurikunnassa ei innostuttu. Mallia lehteensä leijonaklubilaiset ottivat Viitasaaren Seudusta. Sitä julkaisi urheiluseura Viitasaaren Viesti.

Suunnitelmat muuttuivat

LC Varpaisjärven jäsenet jakoivat 5. marraskuuta kirjoitusvastuut lehteä varten. Aineistojen deadlineksi sovittiin saman kuun 27. päivä.
Ennen kuin lehti ehti painoon, tuli Iisalmen Sanomien toimitusjohtaja Veikko Hakkarainen väliin, ja suunnitelmat muuttuivat ratkaisevasti. Hakkarainen oivalsi lehtihankkeesta kuultuaan, että sillä on mahdollisuus menestyä.
Hakkaraisen johdolla perustettiin lehtiyritys, joka sai nimen Ararat Oy. Siihen kuuluivat Hakkaraisen lisäksi leijonaklubin varapresidentti Jouko Polvinen sekä johtaja Olavi Martikainen ja maanviljelijä Martti Tuomi.
LC Varpaisjärven toimikunta päätti kokouksessaan 12. marraskuuta tukea Araratin suunnitelmia paikallislehden julkaisemisesta. Vastineeksi leijonaveljet vaativat, että Vire saa 700 markkaa tukea suurkisamatkaansa ja 600 markalla ilmoitustilaa lehdestä.

Yhtiön nimi vaihtui

Lehti koki vielä ennen ensi numeroaan vastoinkäymisiä Kaupparekisterissä. Rekisteri ei hyväksynyt Ararat-nimeä, eikä Matti ja Liisa Oy mennyt sekään läpi. Lopulta lehtiyhtiölle annettiin nimi Lapinlahden-Varpaisjärven Kustannus Oy.
Varpaisjärveläisten mielestä heidän kuntansa nimen pitänyt olla lehden nimilogossa ennen Lapinlahtea. Logo jäi kuitenkin muotoon Lapinlahden ja Varpaisjärven puolueeton paikallislehti. Samassa järjestyksessä nimet ovat vieläkin.
Nimikinasta hyvityksenä varpaisjärveläiset saivat lehden konttorin paikkakunnalle kolmeksi ensimmäiseksi vuodeksi. Nykyisin toimitus ja konttori ovat Lapinlahdella. Varpaisjärvellä päivystetään kerran viikossa.

Aluksi näytenumerot

Matti ja Liisa -lehdestä ilmestyi muutamia näytenumeroita, ennen kuin se muutettiin 1.1.1971 torstaisin säännöllisesti ilmestyväksi. Ensimmäinen numero tuli 26.11.1970. Päätoimittajaksi kustannusyhtiön johtokunta oli valinnut toimittaja Tuula Hortamon.
Ihka ensimmäisen kahdeksansivuisen lehden etusivun jutut kertoivat VR:n turmelemista maisemista Lapinlahden Haminamäen harjulla, maatalouden tuottavuuden parantamistoimista ja muuttoliikkeestä Ruotsiin.
Sisäsivuilla kirjoitettiin muun muassa lasinalaisviljelyn kurssista Varpaisjärven kansalaisopistossa, Alapitkän ikäihmisten tansseista ja käräjäaikataulusta Lapinlahdella. Myös muiden muassa Varpaisjärven kehitysmahdollisuuksista tehty tutkimus, hanke Lapinlahden, Varpaisjärven ja Nilsiän yhdistävästä hiihtoladusta, verovalitusten määrä sekä Vireen toiminta saivat palstatilaa.

Jätä kommentti

*