torstai 17.10.2019 Saana, Saini

Lapinlahden ja Varpaisjärven paikallislehti

Lämmin henkäys myrskysäässä

Aamulla töihin ajellessani oli puolet Lapinlahdesta pimeänä. Seija raivosi toden teolla. Valoja löytyi etelästä ajaessa vasta kirkonkylän pinnasta. Tuli jo ihan mieleen, että noinkohan Lucia-mummoakin juhlitaan kynttilän valossa.

Myrsky toi myös lisävieraita Lucianpäivän viettoon, kun Martikkalan koulu oli suljettu ja oppilaat tulivat päiväksi kirkonkylälle.

Valoa kuitenkin juhlassa riitti – kynttilöillä ja lampuilla tuotettua sekä positiivisten mummojen luomaa. Jälleen kerran hieno tilaisuus. Tapahtumasta alkaa jo todella tulla Lapinlahdelle positiivinen imagotekijä, joka tuo tunnettuutta läpi Suomen ja kautta maailman.

Voittajakin saatiin jälleen selville. Yksi ehdokkaista voitti kuponkiäänestyksen, toinen tekstarit ja kolmas nettiäänet. Oli mielenkiintoista nähdä, miten eri lähteistä saatu tieto ehdokkaista vaikuttaa äänestykseen.

Tässä vielä video päivän tunnelmista.

 

Laitetaan tähän loppuun vielä katkelma kunnan valtuuston puheenjohtajan Juha-Pekka Rusasen puheesta juhlassa. Oli sen verran hyvin sanottu.
”Jussinpihan päiväkeskuksen kävijöistä valitaan joka vuosi kuusi vapaaehtoista mummoa Lucia-äänestykseen. Tapahtuman tarkoituksena on levittää iloa ja valoa sekä nostaa vanhuutta ja ikääntymistä esille positiivisessa mielessä. Ikäihmiset ovat yhteiskunnan voimavara. Ikäihmiset ovat Lapinlahden voimavara. Ikäihmiset ovat aktiivisia kuntalaisia. Isovanhemmat hoitavat esimerkiksi lapsenlapsiaan. Lisäksi suuri osa omaishoitajista on ikäihmisiä. Ikäihmiset tekevät siis inhimillistä, arvokasta ja merkityksellistä työtä arjen askareissa. Moni ikäihminen osallistuu vapaaehtoiseen kansalaistoimintaan. Muutaman tutkimuksen mukaan ikäihmiset ovat kaikkein aktiivisin vapaaehtoistoiminnan ryhmä. Vanhuuden ei pitäisi olla taakka, olipa yhteisö mikä hyvänsä. Tässäkin asiassa voisimme ottaa oppia aiemmilta sukupolvilta. Ennen perheet elivät yhdessä tiiviisti ja samassa talossa saattoi asua useitakin sukupolvia.
Nyky-yhteiskunnassa sukupolvien välinen kuilu on syventynyt. Nuoret muuttavat kaupunkeihin, usein yhä kauemmaksi vanhemmistaan ja isovanhemmistaan. Ikääntyvien kokemukset ja tehtävä perinteiden välittäjänä on unohtunut valitettavan usein. Yhteiskunnan tulisi rakentua ikääntyvien ihmisten arvostamiselle, heidän kunnioittamiselleen ja huomioimiselleen. Varttuneita tarvitaan toki myös opastamaan meitä nuoria. Mistä me nuoret muutoin opimme? Kaikkea kun ei voi lukea ja oppia kirjoista.
Tässä ajassa tarvitsemme ilonpilkkuja. Te Lucia-mummot olette esikuvia: tuotte valoa paikkakunnan asukkaille. Koko kuntayhteisö on mukana. Tapahtumasta ja siihen valmistautumisesta on valtavasti iloa teille ehdokkaille, koko Jussinpihan väelle sekä meille paikkakuntalaisille. ”

Kommentit

  • Helvi hytönen

    Tosi hieno juhla teillä siellä jussinpihassa ja nämä Lucia mummot iloisia ja onnellisen oloisia nauttivat varmasti kaikki vaikka mukana oli yli 90-vuotiaita.Tätinikin oli yksi juhlijoista näytti videossa tyytyväiseltä vaikka hänestä ei tullutkaan Lucia mummoa.Hyvä Lapinlahti!! ja kiitos Matti ja Liisa julkaisemastanne videosta .Terveisin Heta Raumalta.

Jätä kommentti

*