torstai 17.10.2019 Saana, Saini

Lapinlahden ja Varpaisjärven paikallislehti

Kultaa vihdoin kotikentällä

Mailat lensivät ilmaan mestaruuden varmistuttua.

 

Teksti ja kuvat: Janne Taskinen

– Huikea kasvutarina, kuin toinen perhe, kapteeni Anne Pohjola kuvaili kultajoukkuettaan.

Lapinlahden Luistin-89:n Say Cheese ei tarjonnut Nokian Urheilijat Ringetelle enää kolmatta yllätysmahdollisuutta SM-finaaleissa, vaan vei joukkueiden kolmannen kohtaamisen nimiinsä selvillä 7–3 numeroilla.

Suomen mestaruus oli Say Cheeselle jo kahdeksas seuran tähdenhohtoisella jääurheilutaipeella. Aikaisemmat tulivat vuosina 2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2013 ja 2014.

– Olo on helpottunut. Saimme vihdoinkin ratkaistua mestaruuden kotihallissa. Olen kiitollinen jokaisesta paikan päälle tulleesta katsojasta. Tunnelma oli aivan uskomaton.

Aira Tukio, Neela Mönkkönen, Pinja Kohvakka ja Niklas Kohvakka kannustivat villisti suosikkijoukkuettaan.

Keltamustien fanijoukko huolehti tunnelmasta katsomossa.

– Ennen kauden alkua voitto oli vielä salainen unelma. Pelasimme runkosarjan nousujohteisesti ja yhteispeliä kehittäen. Viimeisessä finaaliottelussa osasimme jo nauttia pelaamisesta ja kaikki päättyi  mahtavaan lopputulokseen, Pohjola ylisti joukkuettaan.

LL-89 palasi viime kaudella kahden vuoden jääkiekkokokeilustaan takaisin ringeten pariin ja nousi heti ykkössarjasta SM-sarjaan. Tämän kauden Suomen mestaruus oli suoraa jatkumoa menestystarinalle.

Say Cheesen kipuaminen takaisin suomalaisen ringeten vallankahvaan oli huikea näytös joukkueen tehokolmikon Anne Pohjolan, Marjukka Virran ja Tiia Halmeen iskukyvystä. Kolmikko teki kauden aikaan käsittämättömät 339 maalia.

Vaikka lukemat kertovat karua kieltään Suomen mestareiden kärkipelaajien kovuudesta, niin joukkueen pelaajavalmentaja Virta ja kapteeni Pohjola haluavat jakaa menestyksen tasan kaikkien kanssa.

– Meillä oli paljon uusia, nuoria ja kokemattomia pelaajia ryhmässä. Hienoa oli nähdä kuinka he kehittyivät ja hitsautuivat vähäiseksi jääneestä yhteisharjoittelusta huolimatta joukkueeseen kauden aikana.

Virta ja Pohjola korostavat sitä, että mestaruuteen tarvitaan koko joukkuetta.

– Voittoja ei oteta vain maaleja tekemällä. Pitää osata myös puolustaa ja maalivahdeillakin on tärkeä rooli menestyksen taustalla.

Say Cheesen tehohyökkääjä Anne Pohjolaa yritettiin pysäyttää ajoittain kolmenkin pelaajan voimin.

Maalivahti Kaisa Katajisto oli viimeinen lukko Suomen mestaruuden takana.

 

Anne Pohjola aikoo jatkaa hurjaa maalitehtailuaan vielä ensi kaudellakin. Marjukka Virran suunnitelmissa siintää pelaajauran lopettaminen ja siirtyminen valmennuspuolelle.

– Olo on huojentunut. Samanaikainen valmentaminen ja pelaaminen on aika rankkaa. En tiedä jaksanko tätä ruljanssia enää ensi kaudella. Haluaisin antaa tilaa jo nuoremmille.

Pohjola kuitenkin epäili, että joukkueen nätisti pyytäessä Virta voisi vielä olla joukkueen apuna kentälläkin ensi kaudellakin.

Tiia Halmeelle kultakausi oli oikea unelmien täyttymys.

– Ei tätä voi oikein uskoa todeksi. Urani ensimmäinen SM-mitali killuu nyt kaulassa. Sain suuren kunnian pelata maailman parhaiden lajitaiturien kanssa samassa hyökkäysketjussa.

Maalivahti Kaisa Katajistolle reissuaminen Satakunnasta otti koville, mutta mestaruus palkitsi vaivan.

– Syksyllä vähän ajattelin, että oliko järkeä lähteä tällaiseen savottaan mukaan, mutta nyt ei tarvitse enää katua päätöstä. Aivan upea joukkue, joka ansaitsi saavutuksensa.

Kangasniemeltä peleissä kulkenut 17-vuotias tulevaisuuden lajilupaus Henna Kohvakka oli otettu suuresta kunniasta päästä mukaan joukkueeseen.

– Sairaan siisti homma. Oli hienoa kokea, kuinka ringetteä pelataan huipulla. Kehityin talven aikana perustaidoissa ihan hirveästi ja haluaisin ehdottomasti jatkaa Say Cheesessä myös ensi kaudella.

 

Jutta Sappinen, Tiina Hyvönen, Anne Tuovinen, Henna Kohvakka ja Elli Tuovinen edustivat mestarijoukkueessa nuorta lajiosaamista.

Say Cheesen tehokolmikko Marjukka Virta, Tiia Halme ja Anne Pohjola takoi kauden aikana 339 maalia. Ihan käsittämätöntä lajitaituruutta.

”Me ollaan lopetettu ringeten pelaaminen jo kahdeksan kertaa, mutta aina vain jatketaan”, Jonna Ruotsalainen ja Essi Vanhala vitsailivat.

NoU Ringeten Iisalmessa syntyneelle ja LL-89:n paidassa useita mestaruuksia voittaneelle apuvalmentajalle Kati Koskelinille tulos oli iso pettymys.

– Pelasimme Lapinlahdella pudotuspelien huonoimman ottelun. Se vähän sapettaa. Muilta osin kauteen voi olla tyytyväinen, kun pystyimme kirkastamaan runkosarjan kolmannen sijan hopeaksi.

Tampereella nykyisin asuvaa Koskelinia kirpaisivat eniten finaalien kahden avausyhteenoton jatkoaikatappiot.

– Niistä olisi pitänyt pystyä voittamaan ainakin toinen. Pohjolan Anne ei tarjonnut meille enää kolmatta tilaisuutta, Koskelin kehui vastustajan tahdonvoimaista esitystä ratkaisuottelussa.

Say Cheesen pelaajista Anne Pohjola, Mari Pohjola ja Jonna Ruotsalainen ovat olleet voittamassa kaikkia seuran kahdeksaa mestaruutta.

SM-finaalin ratkaisuottelun tilastot:

Say Cheese–NoU Ringette 7–3 (3–0, 1–2, 2–1, 1–0): Marjukka Virta 2+4, Anne Pohjola 2+4, Tiia Halme 3+2, Katariina Kurikko 0+1. Kaisa Katajisto 36 torjuntaa. Yleisöä 325.

SM-sarjan tehotilasto (runkosarja ja pudotuspelit): 1) Anne Pohjola LL 285 (137+148), 2) Marjukka Virta LL 209 (78+131), 3) Tiia Halme LL 195 (124+71), 4) Maija Väyrynen EKS 160 (107+53), 5) Elian Raesola NoU 142 (72+70), 6) Susanna Tapani RNK 116 (68+48)…20) Katariina Kurikko LL 60 (20+40).

Maalivahdit: 1) Maria Perkkola LuKi 91,46%, 2) Oona Keskinen NoU 88,87%, 3) Isabella Portnoj RNK 77,77%, 4) Kaisa Katajisto LL 88,58%.

 

Kultaa kaulassa. Say Cheese teki paluun suoraan huipulle ringeten SM-sarjassa.

Suomen mestarit:

Maalivahdit: Kaisa Katajisto ja Johanna Mikkonen.

Hyökkääjät: Tiia Halme, Henna Kohvakka, Katariina Kurikko, Marjo Mönkkönen, Anne Pohjola, Jutta Sappinen, Anne Tuovinen, Essi Vanhala ja Marjukka Virta.

Puolustajat: Tiina Hyvönen, Veera Lyytikäinen, Mari Pohjola, Jonna Ruotsalainen, Maiju Ruotsalainen, Elli Tuovinen ja Taru Åkesson.

Valmentaja: Marjukka Virta.

Joukkueenjohtaja: Ismo Hyvönen.

Huoltajat: Juha Haapalainen, Kaarina Haapalainen ja Jaana Martikainen.

Jätä kommentti

*