lauantai 8.8.2020 Sylvi, Sylvia, Silva

Lapinlahden ja Varpaisjärven paikallislehti

Klassista musiikkia farkuissa

Katri Viitaniemi
Tuntuuko ajatus klassisen musiikin konsertista tylsältä? Pelottavalta, ankealta, pitkästyttävältä? Sinne pitää pukeutua ja siellä pitää osata käyttäytyä?
Pasimusic-festivaalilla ei tarvitse.
– Minä en osaa käyttäytyä, niin ei yleisönkään tarvitse, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Pasi Lyytikäinen.
Konsertteihin saa Lyytikäisen puolesta tulla kesken, ja kesken saa lähteä pois. Tosin jos kovin paljon myöhästyy, ei kovin paljon ehdi kuulla. Konsertit ovat lyhyitä, noin tunnin mittaisia. Ja pukeutumisesta ei tarvitse paineita ottaa. Taiteellinen johtaja aikoo sonnustautua farkkuihin.

Toisen kerran järjestettävä Pasimusic alkaa tänään torstaina Kuopiossa. Lauantain ohjelma on Lyytikäisen synnyinpitäjässä Lapinlahdella.
– Ei tarvitse pelätä ettei osaisi olla, rohkaisee Lyytikäinen.
Hän juontaa itse kaikki konsertit, luvassa on taiteilijavieraiden jututtamista leppoisissa merkeissä.
Kaikkiin Lapinlahden konsertteihin on vapaa pääsy, eikä niihin tarvitse varata lippuja etukäteen.
Päivä alkaa Väärnin Pappilassa kello 12 kuultavalla Miniatyyrejä-konsertilla.
– Konsertissa kuullaan tosi lyhyitä kappaleita. Lyhimmät ovat parin tahdin mittaisia, pisimmätkin vain muutaman minuutin.
Sopraano Eija Räisäsen ja pianisti Martin Malmgrenin lisäksi Pasi Lyytikäinen paljastaa itsekin huiluineen astuvansa lavalle, vaikkei hänen nimeään ohjelmassa luekaan.
– Pappilassa on myös tilaisuus päästä itsekin musiikin historian lehdille, sillä Yle Teeman Klassinen Suomi -dokumenttiryhmä tulee taltioimaan konserttia, Lyytikäinen vinkkaa.

Lapinlahden kirkossa kello 14 pääsee tutustumaan ”soitinkummajaiseen”.
– Baryton on tosi harvinainen jousisoitin, jota käytettiin Euroopassa 1700-luvulla. Soitin katosi välillä lähes kokonaan.
Suomessa barytonperinnettä on elvyttänyt Markus Kuikka, jonka vanhan musiikin yhtye Suomalainen barytontrio kirkossa lauantaina konsertoi. Yhtyeessä soittavat Kuikan lisäksi Markus Sarantola, alttoviulu ja Jussi Seppänen, sello. Markus Kuikka myös esittelee soitintaan konserttiyleisölle.
Lapinlahti-salissa pääsee kello 17 näkemään Lyytikäisen Oopperaa arjessa -trilogian elokuvataltioinnit. Ne ovat osa hänen tohtorintutkintoaan, ja yksi trilogian osista on kuvattu Kuopion torilla. Oopperaa arjessa ravistelee käsityksiä siitä, voiko klassinen musiikki olla hauskaa.
– Kun yhdistellään toisiinsa sopimattomia elementtejä, kuten oopperaa ja torikauppaa, siitä syntyy komiikkaa.
Livesävellystä
Hauskanpitoa on luvassa myös illan viimeisessä konsertissa, ainakin taiteelliselle johtajalle itselleen. Väärnin Pappilassa kello 20 alkavassa konsertissa Anna Maria McElwain soittaa klavikordia ja Pasi Lyytikäinen säveltää samalla. Livesävellys syntyy konsertin aikana yleisön antamien toiveiden pohjalta.
Sävellystyö on osa esitystä, ja McElwain kantaesittää teoksen heti sen valmistuttua.
– Livesäveltäminen on minulle tosi vahvasti hauskanpitoa. Yleensä säveltäminen on hidasta ja yksinäistä puuhaa, livenä säveltäessään joutuu hyppäämään hetkeen ihan täysillä. Häly, musiikki ja muiden ihmisten läsnäolo vaikuttavat syntyvään teokseen, Lyytikäinen kuvailee.
Lauantaina syntyvän sävellyksen alkuperäinen nuotti huutokaupataan myöhemmin syksyllä Väärnin Pappilan hyväksi. Festivaalin ohjelmakirjojen tuotosta puolet lahjoitetaan lapinlahtelaisten lasten ja nuorten musiikinopiskelua tukemaan.
– Meitä on autettu festivaalin järjestämisessä ihan älyttömästi. On itsestään selvää että jos vain voidaan, halutaan antaa jotain takaisinkin.
Pasimusic Lapinlahdella lauantaina 3.10.
Väärnin Pappilassa kello 12 Miniatyyrejä-konsertti: Eija Räisänen, sopraano, Martin Malmgren, piano
Lapinlahden kirkossa kello 14 Pariton baryton -konsertti: Suomalainen barytontrio (Markus Kuikka, baryton, Markus Sarantola, alttoviulu, Jussi Seppänen, sello)
Lapinlahti-salissa kello 17 Oopperaa arjessa: Oopperaa arjessa -trilogian elokuvataltioinnit
Väärnin Pappilassa kello 20: Aikamatka pappilassa -konsertti: Anna Maria McElwain, klavikordi, Pasi Lyytikäinen säveltää konsertin aikana uuden teoksen yleisön toiveiden pohjalta
Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy

Martin

Kuvassa Pasimusic-festivaalin päätaiteilijavieras ruotsalainen pianisti Martin Malmgren.

Jätä kommentti

*